Välbe rääkis mõni nädal tagasi kodumaa uudisteagentuurile RIA, et kuigi tema hoolealused ei saa rahvusvahelistel võistlustel kaasa lüüa, kavatseb ta FIS-i niinimetatud kevadkoosolekutele kohale minna. Viimasel hetkel tõmmati tema plaanidele vesi peale.

„FIS palus meil mitte tulla. Nad ei tahtnud meid sinna,“ tõdes Välbe Norra portaalile VG. Kevadistel kohtumistel paneb FIS paika järgmise hooaja plaanid. Eri alamkomiteedes räägitakse strateegiast, reeglitest, kalendrist ja kõigest muust olulisest. Sealt lähevad otsused edasi FIS-i nõukogusse, kus tehakse juba ametlikud muudatused.

Venemaa suusasportlased pole Ukraina sõja algusest saadik saanud rahvusvahelistel võistlusel osaleda, kuid ametnikesse suhtuti avatumalt. Lõpuks sai määravaks Põhjamaade hääl, kes ei soovinud agressorriigi esindajaid enda seas näha.

„Ametlikku põhjust me teada ei saanud. Meil olid lennud ja hotellid broneeritud, aga nüüd pole sellel tähendust,“ lausus Välbe, kes on sportlasena tulnud kolm korda olümpiavõitjaks ja 14 korda maailmameistriks. „Meile pakuti, et võime osaleda veebi teel, aga ilma sõna- ja hääleõiguseta. Miks me peaksime siis osalema?“

Kuigi Välbe tundus Norra ajakirjanikule intervjuud andes üsna ärritunud, rääkisid tema sõnad muud. „See pole meie jaoks probleem. Meil on kõik hästi ja kodus oli hea hooaeg. Meile lisandub aina enam sponsoreid,“ jätkas Välbe, kellel enda sõnul polevat sooja ega külma sellest, kas tema hoolealused pääsevad MK-sarja. „Meil on oma plaan, treeningud ja võistlused. Kõik on hästi!“

FIS-i esindajate sõnul otsustati juba paar kuud tagasi, et venelased ei saa mingitel FIS-i üritustel osaleda, ja neid teavitati sellest.

Jaga
Kommentaarid