Avavõistluse formaat nägi avapäeval ette 4000 meetri, teisel klassikalise 2000 meetri läbimist. Poodiumikohtade selgitamiseks kahe distantsi ajad liideti.

Raja (Pärnu SK Kalev), kel seljataga pikk võistluspaus, võitis mõlemal päeval, edestades taas tippkoormusega harjutavat klubikaaslast Sten-Erik Andersoni täpselt kümne sekundiga, aeg 20.20,4. Seejuures väärib märkimist, et Anderson pakkus lühemal distantsil 6.40,5-ga finišeerinud olümpiapronksile väärilist konkurentsi, jäädes talle alla üksnes 0,7 sekundiga, vahendab Eesti sõudeliit.

Kolmas oli sünnipäeva tähistanud Kaspar Taimsoo (Viljandi SK), kes sai kahe distantsi peale kirja 20.53,7 ning oli klassikalisel võistlusmaal noore tallinlase Karl Kristofer Orgse järel neljas, ajad vastavalt 6.50,1 ja 6.50,4.

„Midagi lihtsat siin polnud: see oli üle pika aja esimene kord, mil stardist finišini täiega pingutasin,“ rääkis sõudekoondist aidata lubanud Raja, kelle jaoks oli ühtlasi tegemist ka olulise treeningsõiduga.

Raja märkis, et tingimused olid Emajõel salakavalad, ent kõigile võrdsed. „Seal nii ei saa, et paned paadi paika ja liugled: riukalik tuul ja kurvid teevad sellest võistlusest suure loterii,“ selgitas olümpiamees, kes plaanib nooremate sõudjatega sellelgi aastal ühte paati istuda.

Sindis pärit sportlane olevat enda sõnul tundnud pidevalt, et Anderson on väga heas vormis, jagades nooremale mehele kiidusõnu. „Ta pole seda ise väga reklaaminud, ent on taas tugevalt treeninud, nähes endas motivatsiooni kõrgele tasemele tõusta,“ kiitis Raja klubikaaslast, kes olevat võitja sõnul teda kõvasti pingutama sundinud.

Mida ootab tituleeritud sportlane alanud hooajast? „Nagu sõudeliidule ja paadikaaslastele lubasin, pingutan eriprogrammi alusel tänavu veel,“ rääkis talvel Itaalias sõude- ja Portugalis rattalaagris viibinud Raja. „Esialgse plaani kohaselt läheme Luzerni kolmandale MK etapile, kus selgub, kas meil on mõistlik minna neljapaadiga MMile või saata sinna olümpiapääsmeid jahtima nooremad mehed paarisaerulisel kahepaadil,“ avaldas pärnakas.

Naiste seas pani mõlemal päeval oma paremuse maksma Rachel Kõllo (SAK Tartu), edestades tallinlannat Liisa-Marie Läänet ja Viljandi sõudjat Doris Meinbekki. Lisaks üldjärjestusele lõpetasid kõik esikolmikusse jõudnud sõudjad mõlemal päeval samas järjekorras.

Jõuproovi raames jagati klubidele tavapäraselt punkte: enim – 83 – kogus koduvetel võistelnud SAK Tartu, järgnesid Viljandi SK 31 ja Pärnu SK Kalev 27 silmaga.

Võistluste finišiprotokolliga saab tutvuda siin.

Kõik võitjad:

Meeste paarisaeruline kahepaat: 1. Mihhail Netšajev, Ignat Goncharov (Narva SK Energia).
Meeste üksikaeruline kahepaat: 1. Kaarel Kiiver, Mark Theodor Jalakas (TÜASK).
Meeste ühepaat: 1. Allar Raja (Pärnu SK Kalev).
Poiste A-klassi (17-18aastased) ühepaat: 1. Aleksander Jalakas (TÜASK).
Naiste paarisaeruline kahepaat: 1. Heike Lehiste, Jane-Riin Nõmmsalu (Pärnu SK Kalev/Pärnu spordikool).
Naiste üksikaeruline kahepaat: 1. Sigrid Luts, Getter Kelder (SAK Tartu).
Naiste ühepaat: 1. Rachel Kõllo (SAK Tartu).
Tüdrukute A-klassi ühepaat: 1. Gerli Endrekson (Viljandi SK).