19-aastane Lajal, kes elab ja treenib Prantsusmaal mainekas Patrick Mouratoglou akadeemias, on teinud viimase pooleteise aastaga, mil ta täiskasvanute tennisetuuril on tiirelnud, maailma edetabelis võimsa hüppe. Juunioride karjäärile tõmbas ta joone alla 2021. aasta sügisel US Openi kolmandasse ringi jõudmisega, olles sellest hetkest alates mänginud ainult ITF-i ja ATP Challengeride turniiridel.

2022. aasta hooaega alustas Lajal ATP edetabeli 1233. kohalt. Kolm ITF-i turniirivõitu, veel kaks finaalikohta ja mõned väiksemad õnnestumised kergitasid ta aasta lõpuks 402.-ks. Sellest esmaspäevast on eelmisel nädalal Mehhikos ATP Challenger 75 turniiril poolfinaali jõudnud Lajal 298., millega ta ületab üheksakordse Eesti üksikmängu meistri Vladimir Ivanovi karjääri parima koha 310. Ettepoole jäävad endistest mängijatest vaid Andres Võsand (ATP 81.) ja Jürgen Zopp (ATP 35.).

Kuidas „maailma 298. reket“ tiitlina kõlab? „Hästi. Kindlasti parem kui enne,“ ütles Lajal, kes teenis Mehhikos poolfinaali pääsemisega oma elu suurimad edetabelipunktid (30). Ta tunnistab, et elektroonilise edetabeli ajastu paremuselt kolmas Eesti meestennisist on küll „lahe fakt“, kuid teda suurel määral eriti ei kõiguta. Maailma mainekaima akadeemia kasvandiku sihid on ilmselgelt kõige kõrgemad.