Hooajal 2020-2021, kui vahetus alaliidu president, mängis koduses naiste meistriliigas kolm võistkonda. Konkurents Eesti meistritiitlile oli jäänud ahtakeseks ja kuna ka Eesti koondisel ei läinud hästi, käidi olukorra parandamiseks välja idee, et naiste korvpalli tuleb hakata rohkem panustama. Mõte õilis, ja sõnades välja käia lihtne, aga teostada märksa keerulisem.

Naiste meistriliigat tänasel päeval sisuliselt ei eksisteeri, sest võistkondi on vaid kaks. Meister küll selgitati, ent seda koos esiliiga võistkondadega ehk puhtal kujul harrastajatega. Meistritiitli võitis mäekõrguse ülekaaluga TalTech/Nordaidi naiskond, mis eksisteerib alles teist hooaega. Pärast naiskonna tekkimist 2021. aasta kevad-suvel on nad Eestis võitnud kõik, mis võita annab.

Seega esindusklubi on olemas, kuid edasiviivat konkurentsi selgelt napib. Balti liigat mängis tänavu kaasa ka Audentese spordigümnaasiumi võistkond, kuid nende jaoks käis sealne tase ilmselgelt üle jõu ning hooaja keskel otsustati sarjast lahkuda. Sõita Lätti või Leetu 40-80 punktiliste kaotuste järele ei tundu tõesti mõistlik ja edasiviiv.

Eesti meistrivõistlustel tulid Audentese spordigümnaasiumi noored hõbedale, mis jääb Marko Parkoneni viimaseks medaliks selle naiskonnaga. Tema 7-aastane periood spordigümnaasiumi treenerina saab läbi.

Parkoneni sõnul on rahalist tuge korvpalliliidu poolt viimastel aastatel küll lisandunud, kuid tema hinnangul oleks pigem juurde vaja inimjõudu. Spordigümnaasiumi vaates näiteks teist tüdrukute treenerit, mis võimaldaks läheneda treeningutele personaalsemalt ning aitaks ühtlasi tõsta noorte motivatsiooni.

TalTechi näitel Eesti naiste korvpallis kõik justkui lootusetult halvasti ei ole.

Samas, olgem ausad, täiskasvanute tasemel tehtavad ümberkorraldused on pigem kosmeetilise väärtusega, palju suuremat panustamist vajab rohujuure tasand.

Eesti noorte meistrivõistlustel võiks ja peaks osalema kordades rohkem tüdrukute võistkondi, alles see annaks alust loota, et täiskasvanute osas on tulevik tänasest helgem.

Saates saavad sõna Raido Ringmets, Marko Parkonen ning Reet Rausberg.

Head vaatamist!