Taotluse esitamine on mitmes mõttes märgiline. Tegemist saaks olema seni suurima kaaluga korvpallisündmusega, mis Eestis on toimunud. Osalemise ja taotlemise võimalus on tekkinud, sest Eesti meeste korvpallikoondise tase on tõstnud rahvuskoondise reitingu arvestatavalt kõrgele.

Koht olümpia eelkvalifikatsioonis tagati seoses eduka osalemisega MM kvalifikatsiooni II ringis ning pääsuga FIBA EuroBasket 2022 finaalturniirile. Maailmas on Eesti meeste korvpallikoondis reiting 44 (161), Euroopas 22 (47).

Tegemist on suurturniiriga, kus Eesti koondis saab mängida oma täiskoosseisus, loodetavasti kodupubliku ees. Erinevalt valikmängude akende ajal klubihooajal kui see kahjuks võimalik ei ole, sest mängijad ei pääse sellel ajal Euroliiga klubide juurest või NCAA-st tulema.

Taotlemine on ühtlasi kummardus Eesti fännidele, kes seni on saanud Eesti koondist täiskoosseisus mängimas näha vaid mujal Euroopas. 2015. aastal külastas Riias toimunud EM-finaalturniiri 9000 eestlast ning möödunud aastal Milanos 2500 eestlast. Tuhanded eestlased külastasid neid üritusi ja kulutasid eelpool mainitud riikides miljoneid eurosid.

FIBA otsustab korraldusõiguse saajad selle kuu lõpus, 28. aprillil.

Olümpiamängude eelkvalifikatsiooniturniiri alagruppide loosimine toimub 01.05. kui selguvad ka Eesti rahvuskoondise vastased.

FIBA ei ole veel täit osalejate nimekirja avaldanud, kuid Eesti Korvpalliliidu andmetel on need 16 riiki järgnevad (riik, reiting Euroopas):

Esimene tugevusgrupp: Tšehhi (9), Poola (10), Türgi (11), Horvaatia (14)

Teine tugevusgrupp: Ukraina (15), Belgia (17), Iisrael (19), Bosnia ja Hertsegoviina (20)

Kolmas tugevusgrupp: Ungari (21), Eesti (22), Holland (23), Bulgaaria (24)

Neljas tugevusgrupp: Island (26), Rootsi (27), Põhja-Makedoonia (28), Portugal (29)

Osalejad loositakse nelja alagruppi, millest ühe korraldusõigust taotleb Eesti Korvpalliliit.

Nelja alagrupi kaks paremat tagavad endale koha olümpiakvalifikatsioonis.

Vastavalt FIBA otsusele ei pääse nimetatud turniirile ega EuroBasket 2025 valikturniirile osalema Venemaa ja Valgevene. Nimetatud riikide osalus oleks tähendanud Eesti koondise mitteosalemist.

Turniir toimub korraldusõiguse saamisel Tondiraba Jäähallis 12.-15.08.2023 ja turniiri passid tulevad müüki mai esimeses pooles.