„Kiire mäng. Oli palju kiirustamist, oli õnne, aga lõpuks võitis see, kes tahtis rohkem,“ võttis Soccerneti ülekandes Tartu Tammeka ja Kalevi matši kokku Tallinna satsi 18-aastane poolkaitsja Ramon Smirnov, kes tõusis kohtumise üheks kangelaseks. „Tammeka mängis kodus ja neil olid taga fännid, kes andsid jõudu. Meil oli teisel poolajal raskem, kannatasime ja ootasime omi võimalus. Õnnestus!“

Tartu Tammeka ja Tallinna Kalevi hooaja algused olid üsna vastandlikud. Tammeka liigahooaja esimeses kuues mängus võidurõõmu ei maitsnud, liiatigi olid nad saanud kirja vaid ühe värava ja sellegi lõid vastased oma võrku. Kalevil oli aga kuue matši järel tabelis kümme silma, sealjuures suutsid nad hammustada Nõmme Kaljut (0 : 0 viik) kui ka Paide Linnameeskonda (1 : 0 võit).

Kui meeskondade eelmise hooaja viimased kolm omavahelist kohtumist pakkusid lausa 15 väravat (Kalevi poolt vaadates 3 : 1, 2 : 5 ja 3 : 1), siis särtsakalt algas ka kolmapäevane kohtumine Tartu Sepa jalgpallikeskuse kunstmuruväljakul. Juba kolmandal minutil saatis Tartu poolel Artur Uljanov palli napilt postist mööda, mõne minuti pärast raksatas 19-aastase Kalevi äärekaitsja Hugo Palutaja kauglöök latti. Veerandtunni täitudes tõrjus Tammeka kollkipper Richard Aland Ats Purje lähilöögi, mõne minuti möödudes tõi võttis Kalevi soomlasest väravavaht Oskari Forsman posti kõrvalt ära Patrick Genro Veelma pommi.

Kalev lõi iluvärava, Tartu raiskas penalti

Murrang tuli mängu 27. minutil, kui Kalevi poolkaitsja Ramon Smirnov röövis keskväljal Uljanovilt palli, liikus sellega karistusala jooneni, kust ta vajutas palli väravavahile püüdmatult ristnurka! „Kui trennis antakse vaba aega, siis eks ikka harjutan [kauglööke]. Aga tuli väga hästi välja, olen rahul!“ kirjeldas ta tabamust.

Vaid kolme minuti pärast mängis Kalevi keskkaitsja Tristan Toomas Teeväli karistusalas käega. Olukorra vaatasid üle nii videokohtunikud kui ka ekraani juurde kutsutud vilemees Kristo Külljastinen, kes kahasse nelja minutilise mõtlemispausi järel määrasid 11 meetri karistuslöögi. Kuid 24-aastane Uljanovi must päev jätkus, sest tema poolt vaadates vasaku posti kõrvale pandud pehme penalti Forsman püüdis.

Oskari Forsman aitas meeskonna võidule.

Poolaja lõpus oli taas sündmuste keskel Uljanov, kes peale viga hakkas tõuklema Purjega ja mõlemad mehed sai kollase kaardi. See jäi ka esimese poolaja viimaseks tähelepanuväärseks sündmuseks. Mõttepausi järel tegi Tammeka kaks vahetust, kuid esialgu see sündmuste käiku murrangut ei toonud. Suurepärased võimalused kukkusid hoopis Kalevile, kui Smirnovi pommile sukeldusid ette kaitsjad ning mõne minuti pärast saatis heas kohas palli saanud Purje selle napilt väravaraamidest mööda.

Õhtu sangariks tõusis Kiivit

Kuid lõpuks küpsetasid kalevlased ise värava, sest üsna süütus olukorras võtsid nad karistuala joonel maha Carl Robert Mägimetsa. Trahvilööki asus 58. minutil sooritama Veelma, kes lõi palli laiali vajunud müüri vahelt võrku. Kogenud väravavaht Forsman noomis valjult müüris olnud mehed, ent 1 : 1 viigiseis oli tõsiasi.

Tammeka sai tabamusest indu juurde, mistap võõrustajad tegi mitmeid reide vastase kasti, kuid sihile jõudsid hoopis kalevlased. 86. minutil saatis Taavi Jürisoo paremalt äärelt teele terava palli, mis põrkus läbi Tammeka kaitsja, posti ja Purje värava ette, kust selle suskas võrku 19-aastane ründaja Andreas Kiivit. See jäi ka kohtumise viimaseks tabamuseks ning Kalev võttis sel hooajal juba neljanda võidu.

„Võitsin keskel palli, leidsin kohe paremalt äärelt Jürisoo üles. Tema trump on teravad palli kasti ja kuidagi puterdades läks see õnneks läks sisse,“ lausus Smirnov, kes selgitas ka meeskonna edukat hooaja algust. „Meeskonnas on väga palju noori, kes tulevad ja tahavad! Asi on meie tahtes.“

Tammeka poolel sai täismängu kirja Mägimets, kes eelneval hooajal oli kokku teeninud vaid 12 minutit. „Suhteliselt võrdne mäng, Kalev millegagi ei üllatunud. Saime värava jätte, aga kahjuks jäi väheks,“ lausus tartlane. „Üle pika aja oli mõnus algkooseisus olla, kuid kahju, et kolme puntki ei tulnud. Mossitamiseks aega pole, sest nädalavahetusel lähme Laagrit võitma.“

Pärnu võttis järjekordse võidu

Teises kell 18 alustanud matšis võõrustas Vaprus Pärnu Rehepapi kunstmuruväljakul Narva Transi. Üsna võimaluste vaeses kohtumises avati mänguskoor esimese poolaja teisel lisaminutil, kui karistusalas saatis palli võrku Pärnu 17-aastane poolkaitsja Mathias Villota.

Kuigi teisel poolajal andsid vastased oma väljakupoolele surunud piirilinlased tuld nii lähedalt kui kaugelt, siis Pärnu Vaprust tassis noor väravavaht Ott Nõmm. Paksu segadust tekitas ka vilemees Kevin Kaivoja – kuigi kohtumisele anti kuus lisaminutit, siis lõpetas ta kahe minuti järel ekslikult matši. Väikese laada järel mäng siiski jätkus, kuid sel hooajal eelnevalt vaid Harju JK Laagrit võitnud ning kõik teised matšid kaotanud Trans jäi ka Pärnus nullile.

Igor Prins on pannud Pärnu vägevalt mängima.

Kui möödunud hooajal teenis Vaprus 36 vooruga 11 punkti ja nad jäid liigasse püsima vaid tänu Tallinna Legioni loobumisele, siis tänavu jõudsid nad sama punktisaldoni vaid seitsme mänguga. Tallinna Kalev jagab meistriliigas 13 punktiga koos Nõmme Kaljuga kolmandat-neljandat kohta, Vaprus on 11 punktiga viies, nende tuulde jääb üheksa silma kogunud Paide. Transil on kolm ja Tammekal kaks punkti, nende selja tagant leiab selle hooaja debütandi Laagri.