„Peame asju tõhusamalt tegema ja kuidagi ots-otsaga kokku tulema. Kulud kasvavad tohutu kiirusega ja seda on tulude poole pealt keeruline tasa teha,“ tunnistas Norra suusakoondise mänedžer Espen Bjervig kodumaal portaalile VG.

Võrreldes muu maailma koondistega on Norra olnud suurepärases seisus ja viimastel aastatel on nende murdmaasuusatamise tiimi eelarve ületanud kolme miljoni piiri. Kuid viimastel kuudel on lennupiletite ja hotellide hinnad läinud lakke, Norra krooni kurss on võrreldes euroga langustrendil ning koondise toetamisest loobus suursponsor Norengrose. Selle kõige tulemusena võtavad norralased ette selged kärped.

Varem kuulus Norra koondisesse 24 sportlast, kellest 13 olid meest. Sealse meedia sõnul on edaspidi koondise suuruseks 20 suusatajat, sealjuures nii mehi kui naisi on kümme. Üks tiimist välja kukkuja on näiteks 31-aastane Emil Iversen, kes edaspidi ei saa kasutada suusaliidu meditsiinituge ega määrdehaagist.

See pole sugugi ainus kärbe. VG-le antud intervjuus vuristas Bjervig ette pika nimekirja: vähendatakse arstide ja füsioterapeutide arvu, kärbitakse turundustegevust, vähendatakse varustuse suurust, vähendatakse suviste laagrite pikkust, vähendatakse laagrisse kaasa pääsevate sportlaste arvu ja lisaks on edaspidi koondisel üks treener vähem.

„Läheme üle säästurežiimile, aga seda teevad praegu sisuliselt kõik ettevõtted. Kuna saame oma raha eest oluliselt vähem, siis peame olema tõhusamad,“ selgitas Bjervig, kelle sõnul puudutavad asjad esialgu peamiselt suviseid tegevusi. „Talvel me ei taha nii palju kärpida, samuti ei vähene MK-etappidele sõitvate sportlaste arv.“