25 aastat IBU juhtinud Bessebergi süüdistatakse korruptsioonis, mille tõttu ta eelist pikalt Venemaa huvisid ja aitas neil väidetavalt kinni mätsida dopingujuhtumeid. Muu hulgas üritas norralane läbi suruda seda, et 2021. aasta MM toimuks Venemaal Tjumenis, vahendab portaal Inside the Games.

Norra riiklik majanduskuritegusid uuriv organisatsioon Økokrim on juhtumit uurinud viis aastat. Nende sõnul pandi väidetavad kuriteod toime aastail 2009–2018, mille järel Besseberg ja IBU peasekretär Nicole Resch astusid kriminaaluurimise algatamise järel tagasi.

Süüdistuse põhjal sai 77-aastane Bessenberg väga erinevaid hüvesid. Väidetavalt kinkisid Venemaa laskesuusatamise ametnikud norralasele kalleid käekellasid ja tema käsutuses olnud BMW X5 liisingukulud tasus turundusagentuur Infront. Samuti võttis Bessenerg süüdistuse põhjal vastu tasuta reise välismaale ja kasutas kinnimakstud prostituute.

„Økokrimil on tõendeid selle kohta, et süüdistatav sai 10 aasta vältel pidevalt altkäemaksu,“ ütles Norra riigiprokurör Marianne Djupesland. „Rikkumise teeb raskemaks tõik, et ta oli toona IBU president.“

Uurimisse oli kaasatud teiste seas ka Austria, Kanada, Tšehhi ja Liechtensteini ametivõimud. Norras on suurim karistus korruptsiooni eest on kuni 10-aastane vangistus.

Besseberg advokaadi Christian B. Hjorti sõnul eitab Bessenberg kõiki süüdistusi. „Ta ei taha avalikult erinevaid süüdistusi täpsemalt kommenteerida, kuid ta annab kohtule selgitusi,“ ütles Bessenergi kaitsja. „Siinkohal tuleb ära märkida, et ametlikus süüdistuses pole sees seda, et ta mõjutas dopinguvastast võitlust venelaste kasuks ja ta võttis vastu suuri rahasummasid. Bessenberg on alati dopinguvastases selge joonega, olgu sportlased pärit idast või läänest.“