Praegu 54-aastane Gary Payton mängis NBA-s aastatel 1990–2007 ning enamuse karjäärist veetis Seattle Supersonicsi meeskonnas, millega jõudis 1996. aastal liiga finaali, mängides Michael Jordani ja Chicago Bullsi vastu. Vaheltlõigete meister Payton suutis oma tegutsemisega korduvalt ka Jordani enda närvi ajada, kuid Bulls võitis seeria ikkagi 4:2. Oma meistritiitli sai Payton kätte alles aastal 2006, kui alistas Miami Heatiga finaalseerias Dallas Mavericksi 4:2.

Ainsa eestlasena on Paytoni vastu mänginud Martin Müürsepp. „No ta oli ikka maailma parimaid kaitsemängijaid, vähemalt sellel ajastul,“ meenutab Müürsepp. Hooaja 1996/1997 poole pealt Miami Heatist Dallas Mavericksi vahetatud eestlane on Paytoni vastu ise platsil käinud kokku neli korda, kõik matšid lõppesid Supersonicsi võiduga. Kui Müürsepp viskas nendes kohtumistes vastavalt 9, 0, 6 ja 9 punkti, siis Payton 23, 16, 22 ja 28.

„Ta oli tõesti väga hinnatud mängumees. A-kategooria tegija. Kaitses suutis jalgadel vastaseid hästi pressida, ta kapis on ka NBA parima kaitsemängija auhind,“ toonitab Müürsepp. Selle teenis Payton sel samal 1996. aastal, kui oli ühtlasi ka liiga edukaim vaheltlõikaja. NBA paremate kaitsemängijate sümboolsesse viisikusse valiti ta koguni üheksal korral.

Kas Payton on üldse läbi aegade parim korvpallur, kes on kunagi Eestis käinud? „Ma pole kursis,“ jääb Müürsepp vastuse võlgu. „Ma pole ise mees, kes paremaid sedasi ritta paneks. Et Jordan ja siis ülejäänud. Aga 70ndatel on Eestis käinud ka Julius Erving.“

Müürsepal oli võimalus NBA-sse naasta

Ühes Paytoniga tuleb OlyBeti ja NBA koostöös Tallinna ka korvpalliliiga karikas. NBA võidutrofee, mida kutsutakse Larry O’Brieni trofeeks, on maailma üks kallemaid spordiauhindu. Hõbedast valmistatud karikas maksab ligi 13 500 eurot, on 61 sentimeetrit kõrge, ligi 7 kilogrammi raske ning kaetud 24-karaadise kullaga. Juba alates 1977. aastast toodab igal aastal uue karika uue NBA meistri jaoks tuntud USA juveelifirma Tiffany & Co.

Kas omal ajal NBA-sse minnes unistasid sinagi selle pea kohale tõstmisest? „Kui mina üles kasvasin, siis olidki kõige tähtsamad just tiitlid. See oli nii, ükskõik kuhu ka läksin. Tahtsin mängida medalitele. Tänapäeval on vastupidi. Pigem vaadatakse, kus ise rohkem mängida saaks, tiitlite võitmise eesmärgid on vajunud tahaplaanile,“ toob Müürsepp välja huvitava muutuse.

Eesti korvpalli grand old man ei kahetse, et ta enda NBA karjäär piirdus kahe hooajaga. „Ei kahetse midagi. Mu mängijakarjäär kujunes selliseks, olen väga rahul. Väike mõte oli hiljem veel NBA-sse tagasi minna, olid ka võimalused, aga valisin Euroopa,“ avaldab Müürsepp, kes tuli Ateena AEK ridades Saporta karika võitjaks ning triumfeeris Kaasani Unicsiga FIBA EuroCupil ja valiti ka finaali kõige kasulikumaks mängijaks.

Eesti korvpallifännid saavad Gary Paytoni ja NBA karikaga kohtuda OlyBeti ja NBA ühissündmusel, mis toimub teisipäeval, 18. aprillil algusega kell 19 Noblessneri valukojas ning on kõigile huvilistele tasuta. Üritusel toimuvad meelelahutuslikud 3x3 korvpalli mängud ja lisaks on kavas mõned üllatused.

Ka kolmapäeval, 19. aprillil kell 15.00 kuni 16.00 on fännidel võimalus kohtuda Paytoniga ja näha karikat OlyBet Bar & Grill spordibaaris, aadressil Harju tänav 6, Tallinn.