Tartu 65:60 võiduga lõppenud tasavägise ja kirgliku seeria avamängu järel vajasid eelkõige mõlema meeskonna leegionärid kirgede jahutamiseks ja teineteisest eemal püsimiseks kaaslaste ja kohtunike abi.

Mängu otseülekande salvestusest on näha, et temperatuurid kerkivad, kui Keila lätlasest tagamees Marcis Vitols mängu järel keskringis vastaseid õnnitledes Tartu meeskonna ameeriklasest liidrile Jitaurious Gordonile selja tagant patsu õlale teeb, misjärel too ilmselgelt ärritub ja Vitolsile järgneda soovib.

Kui kaaslased teda takistavad, jätkab Gordon sõnavahetust Keila horvaadist keskmängija Matej Raduniciga, kes avamängust vigastuse tõttu eemale jäi. Salvestuse põhjal näib, et Gordon lükkab korraks Radunicit, mispeale olukord veelgi eskaleerub. Gordoni juurde tormavad õigust nõudma Keila peatreener Peep Pahv ja olukorda „naasnud“ Vitols, kes näib omakorda lükkavat Gordonit.

Vihastanud Gordon vajab seejärel kohtuniku poolt kinni hoidmist, et olukord laheneks. Paralleelselt tekib keskringis sõnavahetus Radunici ja Tartu teise ameeriklasest leegionäri Dontarius Jamesi vahel, mille klaarimiseks tõrjub üks kohtunikest horvaadi olukorrast eemale.

Vähemalt osaliselt peitusid sõnavahetuste ja tõukamiste juured ilmselt 0,7 sekundit enne lõpuvilet toimunus, kui Tartu 63:60 eduseisul Keila ebaõnnestunud viimase rünnaku järel plaksutas Gordon demonstratiivselt vastaste suunas. Too olukord päädis lõpuks frustreerivalt hoopis talle endale - Gordoni käel märgati verd ja kohtunikud sundisid ta vabaviskejoone asemel hoopis vahetusmeeste pingile, mis ameeriklast silmnähtavalt ärritas.

Kired saalis püsisid kuumad veel minuteid - teel mängujärgsele intervjuule kohtus Pahv „kaadriväliselt“ veelkord Gordoniga, kumbki ei soovinud teisele tee tegemiseks kõrvale astuda ja otseülekandest võis kuulda, kuidas Tartu fännid intervjuu eel ja ajal Pahvi suunas solvanguid pildusid. „See on Tartu vaim, ega siin ei ole muud midagi,“ muigas Pahv olukorda kommenteerides ja avaldas lootust, et samad fännid on kohal ka teisipäeval Keilas toimuval seeria teisel mängul.

„Ma loodan, et tuleb äge mäng. Ma loodan, et Keilas tuleb meid täismaja toetama. Ma loodan, et need Tartu tüübid tulevad kohale, et saaks nagu möllu ka.“

Tartu klubi spordidirektor Janar Talts tõdes, et väikesed naginad käivad play-off'i juurde. „Ma arvan, et päris hea vastasseis on. Keilas kindlasti tuleb täismaja. Me peame sellega hakkama saama,“ rääkis ta. „Kokkuvõttes on see ju emotsioon. Samamoodi siin Pahv hakkas ka möllama ja mängijatega õlga panema. See käib mõnes mõttes asja juurde, seda ei saa ju ära võtta, aga loomulikult tuleb lõpuks viisakuse piiridesse jääda, rusikaid käiku ei saa lasta. Aga see käib play-off'i juurde, kõik tahavad võita.“

Kolme võiduni peetavad veerandfinaalseeria teine kohtumine toimub teisipäeval Keilas algusega kell 19.30. Põhituniiril suutis Keila põhiturniiri teise kohaga lõpetanud Tartut mõlemas omavahelises kohtumises võita.

Täna kell 15 peetakse veerandfinaalseeria esimene kohtumine BC Kalev/Cramo ja Tallinna Kalev/Audentese vahel, kell 17 kohtuvad teistkordselt TalTech/OPTIBET ja Viimsi/Sportland.