Mõlemad saatekülalised töötavad täna Tallinnas tennisetreeneritena. Lapimaade puhul saab rääkida põhimõtteliselt juba tennisedünastiast. Omaaegne tippmängija oli ka Elena abikaasa Villem Lapimaa (NL-i meistersportlane, NL-i noortemeister, Eesti NSV mitmekordne medalivõitja paarismängus, endine Eesti koondise liige).

Täna hoiab Lapimaade nime au sees tüdrukute U16 edetabelis teist kohta hoidev Marie Johanna Lapimaa. Suuremal või vähemal määral on oma elus reketit käes hoidnud kõik perekonda kuuluvad lapsed ja täiskasvanud.

Möödunud reedel 70. juubelit tähistanud Elena Lapimaa vaatab saates tagasi oma edukale karjäärile, mis tõi talle muu hulgas kaks Eesti üksikmängu meistritiitlit ja 15 kodust kulda paarismängudes, medaleid eri mänguliikides Nõukogude Liidu meistrivõistlustelt ning ühe põnevamalt kõlavama tiitli Nigeeria lahtistelt meistrivõistlustelt.

Välisreisidest on Elenale eredalt meelde jäänud - erinevate matšide nüansse meenutab ta tänase päevani hämmastava detailsusega - üks kohtumine Rumeenia noortevõistlustel.

„Ma olin siis 15-aastane. Seal oli individuaalne noorteturniir. Mängisin seal ühe kohaliku väikest kasvu ja kõhnakese tüdrukuga. Ma ei teadnud ta vanust. Õnnestus võita teda 6 : 0, 6 : 0. Peale mängu tuleb minu juurde tema treener, patsutab mulle õlale ja ütleb: „Küll sa olid tubli. Sa võitsid meie tulevikulootust.“

Kellega oli tegu, kuuleb juba saatest!

Vasakult: Gunnar Leheste, Uno Lapimaa, Elena Lapimaa, Riho Kallus.

Saates on oma koht ka spekulatsioonidel, kuhu võinuks Lapimaa jõuda maailma edetabelis, kui piirid oleksid lahti olnud ja võimalused läänemaailma tennisistidega võrdsed. Räägime ka rahast, toonastest sportlaste palkadest, noorte mängijate kasvatamisest ning tänastest tulevikulootustest.

Elena kõrval meenutab enda karjääri kuldsemaid hetki Uno, kes tennisetreeneriks hakkas USA-s õppides, kohtudes seal ka oma serblannast abikaasa Miljana Jociciga, kes kuulus kunagi Serbia noortekoondisse koos selliste maailma nimedega nagu Ana Ivanovic ja Novak Djokovic. Saates kuuleb, miks otsustasid noored naasta ülikooliõpingute järel just Eestisse, mitte Serbiasse.

Saatejuhid on Gunnar Leheste ja Riho Kallus. Saate meiliaadress tennis@delfi.ee ootab kuulajate küsimusi, ettepanekuid või lihtsalt konstruktsiivset tagasisisdet.

Head kuulamist!

NSVL  tennis, tennisemängijad