„Esimene poolaeg oli meil parem, aga kolmandal murdusime. Oleme võrdsed meeskonnaga, aga lõpuks tõi korvi all Ronalds Zakis rasked visked korvi alt ära. Kui meil väljast punkte ei tulnud, siis saime sisse mängida, aga TalTech pidi kaugelt põrutama,“ kiitis meeskonna kapten Karl-Johan Lips kohtumise järel hiljuti tiimiga liitunud lätlast. „Zakis tunneb end mugavalt, talle väga meeldib siin olla. Ta on vaimselt mingis mõttes hea rahustaja. Kui me trennis [Siim-Markus] Postiga omavahel seletama hakkame, siis isa Zakis ütleb: rahu-rahu. See dünaamika on hea.“

Põhihooajal alistas Viimsi kodus TalTechi 101 : 75, aga kaotas võõrsil 77 : 91. Kohamängud pakkusid nende senise kõige tasavägisema lahingu. Veerandfinaali esimest mängu alustasid paremini võõrustajad, kes Karl-Johan Lipsu tabanud kaugviske järel juhtisid kolme ja poole minuti järel 9 : 5. Kuid siis võttis 516 pealtvaataja ees mängu üle külaliste lätlasest tagamees Kristaps Gluditis, kes avaveerandil sopsas lausa kolm kaugviset. Kümne minuti järel oli tablool kodumeeskonna poolt vaadatuna 17 : 19, TalTechi 19-st silmast lausa 11 olid Gluditise arvel.

Teise veerandi teisel minutil oli Viimsi veel taga 19:24, kuid siis said Valdo Lipsu hoolelaused mängu jooksma. Ronalds Zakise ja esimesel poolajal 19 silma toonud Lipsu vedamisel jõudsid võõrustajad järgi ja läksid peagi oma teed. Parimal juhul tosina punktiga juhtinud Viimsi läks pikemale mõttepausile 42 : 35 eduseisus.

Sealjuures Lips teisel poolajal sai juurde vaid kaks punkti. „Esimesel poolajal tulid kõik mu punktid Posti ja [Devin] Harrise söötudest. Mingitel liikumistel on mitu valikut ja tundus, et TalTech kartis teisi valikuid rohkem. Suutsime selle ära karistada. Teisel poolajal mängisime natuke teistmoodi,“ selgitas Lips.

Viimsi tegi otsustava spurdi neljanda veerandi alguses

Riietusruumist naasid väljakule parema hooga Alar Varraku hoolealused, sest TalTech sai kaitse lukku ja rünnaku lippama. Viieminutilise mängu järel leidis Viimsi end 53 : 54 kaotusseisust ja tasavägine heitlus käis kolmanda veerandaja lõpuni, mille järel oli Viimsi peal 63 : 62.

Otsustavat neljandikku alustas Viimsi vägeva 9 : 0 vahespurdiga ja kuus minutit enne normaalaja lõppu olid võõrustajad juba peal 74 : 62. Kuid see ei murdnud TalTechi, sest Toomas Raadiku kahene ja Gregor Ilvese kolmene tõi tabloole seisu 78 : 77. Kuid Viimsi kangelaseks tõusis eelnevalt oma kõik viis viset mööda pannud Egert Haller, kes sopsas kaugelt. TalTechi järgmine rünnak päädis Anatoli Šundeli pallikaotusega, mille jätkuks viis Devin Harris Viimsi ette juba kuuega.

Sellega oli mäng tehtud ja Viimsi võitis kolme võiduni toimuva veerandfinaalseeria avakohtumise 85 : 79. Lipsu arvele jäi 21 silma kõrval 11 lauda ja viis korvisöötu. Zakis toetas teda 17, Harris 15 ja Malik Toppin 11 punktiga. Kuna Viimsi koosseisus polnud Aleksander Oliver Hinti, siis mängitas Valdo Lips vaid seitset meest. „Iga mängu vahel on kolm päeva, mis on piisav. Vajadusel on meil mingeid valikud,“ tõdes tema poeg Karl-Johan, et suured mänguminutid pole probleem. „Mu vorm on hea, aga mugavalt end tunda ei saa. Seerias iga mäng algab nullist ja eelmine kohtumine ei loe.“

TalTechi kaptenina viis punkti toonud Erik Keedus tõdes, et kaotus oli valus. „Võitlust oli kõvasti. Esimese emotsiooni pealt ütleks, et saatuslikuks said nende kaks spurti, mis olid teisel ja neljandal veerandajal. Sealt said nad vahe sisse ja olime tagaajaja rollis, selles mängus pole rohkem vaja,“ sedastas ta.

16 pallikaotusega patustanud ülikoolisatsi heaks tõid Gluditis 21, Šundel 15 ja Raadik 14 punkti. Kaks meeskonda võtavad taas mõõtu pühapäeva kell 17 TalTech Spordihoones. Paari võitja läheb poolfinaalis kokku Kalev/Cramo ja Kalev/Audentese omavahelise seeria paremaga. „See oli alles esimene mäng. Nüüd tuleb kaitsta koduväljakut ja siis vaatame edasi,“ lisas Keedus.