Taekwondo katuseorganisatsiooni otsus sai tõuke rahvusvahelise olümpiakomitee hiljutisest soovitusest rahvusvahelistel alaliitudel taastada Venemaa ja Valgevene individuaalsportlaste võistlusõigused.

Portaali Inside the Games teatel kogunes World Taekwondo nõukogu erakorralisele istungile ning otsustaski agressorriikide sportlased taas võistlema lubada. See tähendab, et mai lõpus Bakuus algaval MM-il saavad Venemaa ja Valgevene sportlased juba osaleda.

Venemaa ja Valgevene on MM-il neutraalsete sportlastena ehk riikide lippe, hümne ja muid sümboleid esitleda ei tohi. Samuti ei tohi ükski sportlane toetada avalikult sõjategevust Ukrainas ega olla Venemaa või Valgevene militaarsüsteemi liige.

Et sportlaste „range neutraalsus“ tagada, on välja töötatud kolmeastmeline protsess. „Protsessi käigus kontrollitakse kõigepealt riiklikku ning kontinentaalset alaliitu, seejärel sportlast ja tema abipersonali ning lõpetuseks vaatab olukorra üle rahvusvaheline hindamiskomisjon,“ vahendas välismeedia.

Samas otsuses teatas World Taekwondo, et jätkab ka Ukraina toetamist. „Toetame rahu ja oleme solidaarsed Ukraina olümpialiikumisega. WA jätkab Ukraina sportlaste abistamist, et nad saaksid võistlustel osaleda,“ seisis teates.

Taekwondo ei ole sugugi ainus spordiala, mis hiljuti Venemaa ja Valgevene sportlased areenile tagasi lubanud. Sarnase otsuse on teinud näiteks ka vehklemise, lauatennise ja judo rahvusvahelised alaliidud.

Jaga
Kommentaarid