Wimbledon oli mullu ainus suure slämmi turniir, mis keelas Venemaa ja Valgevene mängijatel võistlemast.

Inglismaa slämmiturniiri korraldav All England Club (AELTC) teatas aga nüüd, et nimetatud riikide mängijad saavad sel aastal võistelda neutraalsete sportlastena. Lisaks Wimbledonile pääsevad venelased ja valgevenelased mängima ka väiksematele Suurbritannia turniiridele.

„Meie praegune kavatsus on võtta vastu Venemaa ja Valgevene mängijaid, tingimusel et nad võistlevad „neutraalsete“ sportlastena ja täidavad asjakohaseid tingimusi,“ seisab AELTC pressiteates.

Ühe tingimusena peavad kõik eeltoodud agressorriikide sportlased ja nende tugipersonali liikmed allkirjastama nn neutraalsusdeklaratsiooni, milles kinnitatakse muu hulgas, et ei toetata Venemaa ja Valgevene režiime.

Lisaks ei tohi ükski Wimbledonis mängiv tennisist saada raha Venemaa ja/või Valgevene riigi poolt, mis tähendab ühtlasi, et mängijaid ei või sponsoreerida ka nende riikide poolt kontrollitud ettevõtted.

„Mõistame jätkuvalt täielikult hukka Venemaa ebaseadusliku sissetungi ja meie kogu toetus jääb Ukraina rahvale,“ ütles AELTC esimees Ian Hewitt. „See oli uskumatult raske otsus, mida me ei teinud kerge südemaga ega arvestamata nendega, keda see mõjutab.“

AELTC ja Inglismaa tenniseliit lisasid, et nad oleks oma eelmise aasta põhimõtetele kindlaks jäänud, kui tenniseorganisatsioonid ATP ja WTA poleks ähvardanud nende liikmelisust peatada ja Suurbritannia tippturniiridest ilma jätta.

Hetkel on maailma edetabeli esikümnes kolm Venemaa mängijat - Daniil Medvedev (ATP 5.), Andrei Rubljov (ATP 7.) ja Darja Kasatkina (WTA 8.) - ning üks Valgevene mängija Arina Sabalenka (WTA 2.).

Wimbledoni tippturniir algab 3. juulil.

Jaga
Kommentaarid