Täna lõppes Šveitsis Lausanne'is kolm päeva väldanud ROK-i täitevkomitee koosolek, kus üheks suureks teemaks oli agressorriikide sportlaste küsimus.

„On taunimisväärne, et mõned valitsused ei taha austada olümpialiikumises enamuse huve ega spordi autonoomiat,“ vahendab Reuters Bachi sõnu neljapäeval lõppenud kohtumise järel.

„On taunimisväärne, et need valitsused ei võta arvesse topeltstandardite küsimust. Me pole näinud ühtegi kommentaari, mis väljendaks nende seisukohta selliste sportlaste osalemise kohta, kelle riigid on seotud ülejäänud 70 sõja ning relvakonfliktiga, mis maailmas toimuvad,“ lisas ROK-i president.

Bachi arvates pole poliitikutel õigust öelda, milliste riikide sportlased võistlustele pääsevad. „Valitsuste kritiseeriv sekkumine on olümpialiikumise ühtsust tugevdanud. See ei ole valitsuste otsustada, millised sportlased tohivad võistlustel osaleda,“ tegi sakslane terava torke mitmete riikide suunas, kes ei luba Venemaa ja Valgevene sportlastel oma pinnal võistelda.

„See oleks meile harjumuspärase spordimaailma lõpp,“ ütles Bach lõpetuseks.

ROK-i juhatus teatas teisipäeval, et soovitab rahvusvahelistel spordialaliitudel taastada Venemaa ja Valgevene individuaalsportlaste võistlusõigused. Juhatus põhjendas oma soovitust ÜRO ekspertide arvamusega, mille kohaselt ei tohiks sportlasi rahvuse alusel karistada. Samas rõhutati, et võistlusõigusi ei taastata sportlastele, kes toetavad Venemaa agressioonisõda Ukrainas. Venemaa ja Valgevene koondiseid ei plaanita aga rahvusvahelistele võistlustele tagasi lubada.

ROK-i uued soovitused ei kehti 2024. aasta Pariisi suveolümpiamängude ega Milano ja Cortina d'Ampezzo 2026. aasta taliolümpiamängude kohta. ROK-i juhatus teatas, et hakkab olümpiamängude küsimustega tegelema hiljem.

Eesti olümpiakomitee (EOK) peasekretär Siim Sukles ütles teisipäeval Delfile ja Eesti Päevalehele, et Eesti annab jätkuvalt kõik endast oleneva, et agressorriikide esindajad 2024. aasta Pariisi olümpial võistelda ei saaks.

Esmaspäeval tegid Eesti, Ukraina, Läti, Leedu ja Poola ka ROK-ile ühisavalduse, rõhutades, et ühtegi Venemaale ja Valgevenele kehtestatud piirangut ei tohi leevendada, kuni sõda Ukraina vastu kestab.

Jaga
Kommentaarid