Räägime eelkõige kahevõistlusest, kõigest sellest, mis spordihuvilistele igapäevaselt selle ala juures silma ei jää.

Kui keegi on Eestis kahevõistluse telgitagustega kursis, siis Loidist kompetentsemat inimest väga võtta pole. Tema enda taust on samuti kahevõistlus ja suusahüpped, lõpetanud Audentese spordigümnaasiumi Otepää filiaali ning esindanud Eestit nii Euroopa noorte taliolümpiafestivalil kui ka universiaadidel. Aga, tippsportlaseks ei kasvanud, jõudis hoopis ala arendamise ja juhtimise juurde.

Räägime kahevõistlusest suurte tiitlivõistluste valguses.

Alles eelmisel aastal ähvardasid rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) juhtfiguurid kahevõistlust olümpiamängudelt välja sõeluda. Rauno Loit selgitab üksikasjalikult, mis põhjustel see teema niivõrd jõuliselt esile kerkis. Suurte traditsioonidega ala jäi olümpiaprogrammi, aga ROK vähendas osalejate kvooti. Meie vaates see võib-olla ei olegi liiga halb, vähemalt hetkel, kuna see võib tähendada meeskonnavõistluse asendamist tiimsprindiga.

Otseloomulikult tuleb juttu rahast.

Kui palju ikkagi maksab Kristjan Ilvese üks hooaeg Norra koondise juures? Ei tasu arvata, et kõik saab tasutud viisaka käitumise ning malbe naeratusega. Kaugel sellest. Üks pool müüb teadmisi ja tänapäevast tippspordi taustsüsteemi, teine pool ostab ehk maksab kogu selle kupatuse kinni. Me räägime kuuekohalisest numbrist.

Tõsi, Loidi sõnul on koostöö taga ikkagi palju enamat kui lihtsalt ostja-müüja suhe. Ta toob konkreetseid näiteid, mis seda veenvalt kinnitavad.

2026. aasta kevadel ehk järgmisel taliolümpiahooajal peaks Otepääl toimuma kahevõistluse MK-sarja finaaletapp, vähemalt sellised on esialgsed plaanid.

Kas siis on võimalik, et eduka murdmaasuusatamise MK-sprindietapi valguses tuuakse suusasõidud Tallinnasse, Lauluväljakule? Rauno Loit arvab, et seda lõpuni välistada ei saa, vähemalt viimase võistluspäeva valguses, kui tiimid peaks nii või naa Tallinnasse tulema, koju reisimise eesmärgil. Aga jah, pigem kõlab see jutt ilusana teoorias, praktilisest aspektist mitte nii väga.

Teeme juttu ka kahevõistluse ja suusahüpete tagalast, kuidas on seis järelkasvuga.

Head kuulamist! Ühtlasi tuletame meelde, et podcast „Suusajutud“ on kättesaadav Delfi Tasku, Soundcloudi, Spotify ja Apple Podcasti keskkonnast.

Rauno Loit Tehvandi hüppemäel tänavuse Otepää MK-etapi eel.