1. Kuidas Eesti saab hakkama Austria gegenpressiga?

Legendaarse peatreeneri Ralf Rangnicki käe all läksid Austria rahvuste liiga A-tasandi mängud üsna lörri ja sealt korjati vaid üks võit. Kuid viimased kaks matši näitasid, et punasärkide jalgpallurid hakkavad vähem kui aasta pukis olnud juhendaja käekirjaga sõbraks saama.

Novembrikuises 2:0 päädinud sõprusmängus Itaaliaga röövis survet teinud Xaver Schlager keskjoone lähistel valitseva Euroopa meistri alumiselt poolkaitsjalt palli, nad said koos Marko Arnautovićiga ühe Itaalia kaitsja vastu kiirrünnakusse ning Arnautovići söödust lõi Schlager juba kuuendal minutil 1:0 värava. Sarnane oli võiduvärav ka reedeses 4:1 lõppenud valikmängus Aserbaidžaaniga. Aserid said keskjoone lähistel vabalöögi, mille nad mängisid oma alumisele poolkaitsjale. Ääre Christoph Baumgartneri surve sundis külaliste alumise poolkaitsja eksima ja üksi vastaste värava suunas uhama pääsenud Freiburgi ründaja Michael Gregoritsch lahendas olukorra külmavereliselt.

„Tegime peaaegu kogu matši seda, mida ma soovisin – reaalselt kontrollisime mängu. Sisuliselt me ei võtnudki jalga gaasipedaalilt ja oli tunda, et meeskond soovib lüüa viiena ja kuuendagi värava. Ainus plekk oli sisse lastud värav, sest me tõesti tahtsime puuri puhtana hoida. Kui suures plaanis oli see väga veenev esitus,“ oli Rangnick hoolealuste esitusega väga rahul.

Eeltoodud kaks väravat pole sugugi juhuslikud, sest need olid selgelt poolkaitsjate ja ründajate väga agressiivse kaitsetöö tulemused. Kogenud 64-aastane Rangnick on gegenpressi ehk palli kaotamise järel kõrge meeskondliku survestamise üks silmapaistvaim viljeleja. Karjääris muuhulgas Schalket, Hoffenheimi, Leipzigi ja viimati ajutiselt Manchester Unitedit juhedanud Rangnicki käekirja võib teiste seas näha ka Jürgen Kloppi ning Thomas Tucheli stiilist. Rangnicki õnneks ja Eesti kahjuks teenib lõviosa Austria koondise poolkaitsjatest ja ründajatest leiba Saksamaa ning Inglismaa kõrgliigades, kus selline survestamine on igapäevane. Samal ajal tulevad paljud Eesti mängijad Premium liigast, kus tempo ja vastase press on märgatavalt aeglasemad. Kes sinisärgid suudavad kiirustega kohaneda?

2. Kes alustavad kohtumist Eesti keskpoolkaitses?