WA nõukogu otsustas seitsmeaastase pausi järel võtta Venemaa kergejõustikuliidu tagasi rahvusvahelisse perre. Venelased heideti rahvusvahelisest liidust omal ajal välja süsteemse dopingureeglite rikkumise tõttu. Küll aga ei tohi endiselt ükski agressorriikide ehk Venemaa ega Valgevene sportlane, koondise liige või ametnik osaleda rahvusvahelistel võistlustel. Põhjuseks mõistagi sõda Ukrainas.

Venemaa alaliidu tegevust seoses dopingusüsteemiga jälgis pikalt WA poolt eraldi paika pandud töörühm, mida vedas norralane Rune Andersen. Töörühm leidis pika töö tulemusel, et Venemaal on sisse viidud vajalikud korrektuurid dopinguvastases võitluses ning soovitas WA-l venelaste alaliidu liikmeks tagasi nimetada. Otsuses rõhutati, et soovitus põhineb puhtalt tegevusel seoses dopinguvastase tööga.

WA määras Venemaa alaliidule veel 35 kindlat tingimust, mis tuleb kolme aasta vältel täita, et tagada dopingureeglite õiguspärane järgmine. Kolmeaastase katseaja järel vaadatakse venelaste tegevus uuesti üle.

Nagu mainitud, siis kahe agressoriigi sportlastel endiselt rahvusvahelistele võistlustele asja pole. Lisaks ei anta kummalegi riigile ühtegi rahvusvahelist võistlust korraldada. Samuti ei saa venelastest ega valgevenelastest ametnikud WA kongressidel ühegi otsuse osas kaasa hääletada ega arvamust avaldada.

„Antud sanktsioonid on ainus rahumeelne viis, kuidas takistada Venemaa praeguseid kavatsusi ning aidata taastada maailmas rahu,“ rääkis pressiteate vahendusel WA president Sebastien Coe. „Surmad ja hävitustöö Ukrainas - sõjas on hukkunud ka ligi 185 sportlast - ainult kinnitavad minu otsust.“

Lisaks tegi WA nõukogu uusi otsuseid transsooliste ja DSD (difference of sexual development – soolise arengu eripära) sportlaste võistlema lubamise osas naiste kategoorias.

Kui seni oli kõrgema testosterooni tasemega naissportlastel keelatud osaleda distantsidel 400 m kuni miilini, siis nüüd võivad DSD-sportlased ka nendel aladel osaleda. Seda aga vaid juhul, kui 24 kuu vältel on nende testosteroonitase lubatud piirides (kuni 2,5 nanomooli liitri kohta). Vastav tingimus kehtib iga kergejõustikuala kohta.

Samuti seisis WA otsuses, et transsoolised sportlased ei saa osaleda naiste seas rahvusvahelistel võistlustel, kus kogutakse edetabelipunkte. Samas pani WA kokku uue töörühma, mis järgneva 12 kuu vältel uurib edasi, kas ja mis tingimustel transsoolisi sportlasi tulevikus naiste seas võistlema lubada.

„Alati on keeruline teha otsuseid, mis puudutavad erinevaid inimgruppe. Me lähtume endiselt vaatest, et naissportlaste jaoks peab võistlemine võimalikult aus olema,“ kommenteeris Coe. „Kui kogume rohkem tõendeid, vaatame ka otsused uuesti üle.“

Jaga
Kommentaarid