„Eks me ootasime seda. Pärnu on sellises seisus, kus nad on haavatud loom. Neil oli mehi puudu ja oli tõestada,“ kiitis kohtumise järel Kalev/Cramo peatreener Heiko Rannula vastast, kes hoolimata kapten Mihkel Kirvese ja Sverre Aavi puudumisest näitas hambaid.

Sel hooajal Eesti-Läti liiga kohamängudest eemale jääv Pärnu Sadam alustas kohtumist hästi, sest Ivo Van Tamme kahe sopsava kaugviske toel saadi kolme ja poole minutiga 10:5 edu. Avaveerand kulges tasavägiselt kuni lõpuni ja kümne minuti järel olid suvepealinlased napis 16:19 kaotuseisus.

Teisel neljandikul näitas Kalev/Cramo, miks nad on FIBA Europe Cupil nelja seas. Kuigi Saimon Sutt tõi tabloole seisu 18:19, siis vähem kui viie minuti pärast olid pärnakad taga 20:35. Ehkki esimese poolaja lõpus said valitseva Eesti meistri mängumehed rünnakul õnnestumisi, siis vahe nad väiksemaks ei suutnud tõmmata ning võõrustajad läksid pikemale mõttepausile kindlas 30:48 kaotusseisus.

Pärnu tegi ilusa kolmanda veerandaja

Gert Kullamäe riietusruumis tehtud plaan andis hoolealustele uue hingamise, sest pärnakad alustasid teist poolaega 14:2 spurdiga. Mängu kiireks ajanud võõrustajad jõudsid Dut Mabori korvist juba kahe silma kaugusele (55:57), kuid veerandaja viimase kahe minutiga tõi noor ukrainlane Oleksandr Kovliar kaheksa silma ning otsustavale kümnele minutile läksid pärnakad vastu seisult 57:65.

„Teadime, et nad tulevad teisel poolajal võitlema. Proovisin teist poolaega alustada teise koosseisuga, et keegi end liiga mugavalt ei tunneks. Aga alustasime pehmelt ja lasime neil korvi alt skoorida, tegemata vigu. Nad said emotsiooni üles ja siis ongi keeruline,“ selgitas Rannula kolmandal veerandajal juhtunut.

Tamme tabava kaugviske järel jõudsid suvepealinlased viie silma kaugesele ning poolteist minutit enne kohtumise lõppu tõi Robert Valge vabavise tabloole seisu 76:80. Matt McCarty tabamusest jõudsid võõrustajad juba kahe punkti kaugusele, kuid pool minutit enne normaalaja lõppu vastas kalevlaste poolelt kaugviskega Alterique Gilbert. Pärnu viimane rünnak vilja ei kandnud ning kohtumine päädis skooriga 78:83.

Heiko Rannula.

Rannula möönis, et mängijad said teisel poolajal väikese õppetunni. „Aga poistele ei saa väga palju ette heita. Graafik on tihe, homme on ka mäng ja lõpuks loeb võit,“ pööras kalevlaste peatreener tähelepanu tõigale, et alles kolmapäeval pidas meeskond Saksamaal eurosarja kohtumise. „Nendeks [Eesti-Läti liiga] mängudeks pole väga aega valmistuda. Käime mängijad läbi ja pilt on selge, kuid ekstrasuurt plaani pole. Küsimus on mängijate katmises. Ivo oli tubli, sest ta pani sisse kolmesed, mida ta muidu ei pane. Kaitses jäime Harti vastu pehmeks. Esimesel poolajal need asjad toimisid, teisel mitte.“

Kalev/Cramo proovib mängijate vaimu hoida värskena

Võitjate parimana jäi endise pärnaka Gilberti arvele 18 punkti ja kuus korvisöötu. Kovliar ja Kregor Hermet toetasid teda 14 ning lätlane Martins Meijers 11 silmaga. Võõrustajate poolt tõi parimana viis kaugviset sopsanud Tamm 22 punkti. Kahekohalise skoori said kirja ka Valge ja Isaiah Hart, kelle kontole jäi vastavalt 16 ja 13 punkti. Kui tiimide muud statistilised näitajad olid üpris võrdsed, siis Pärnule said suuresti saatuslikuks vabavisked, mida tabati 24-st vaid 12. Sealjuures sudaanlasest keskmängija Mabor sopsas kuuest üritusest vaid ühe.

Päeva esimeses kohtumises alistas Riia VEF kodus 75:67 Ogre. Eesti-Läti liiga põhihooaja esikoha on kindlustanud ukraina sats Prometei, kes on tänavu kaotanud vaid ühe matši. Kuid teisele kohale käib põnev heitlus, sest VEF on võitnud 30-st kohtumisest 24 ning Kalev/Cramo 28-st 23. Tallinlaste hooaja lõpu graafik on üsna tihe, sest pühapäeval mängivad nad võõrsil TalTech/Optibetiga ja teisipäeval kodus Kalev/Audentesega.

Rannula väitel on sellises kalendris peamine meeste mentaalse värskuse hoidmine. Sellegi kohtumise eel oli vaja mängijatele meelde tuletada, et võidukas eurosarja veerandfinaal on minevik ja nüüd peab keskenduma uuele kohtumisele. „Räägime sellest ja proovime teha asju maksimaalselt, et kõigil oleks pea selga. Aga mentaalne pool väsib ja mõnele mehele peab puhkust leidma. Proovime jõudumööda neid asju ette näha ja mängijaid hoida,“ sedastas ta.