32-aastane Röiseland on üks edukamaid talisportlasi. Ta on võitnud kolm olümpiakulda ja 13 maailmameistritiitlit, hooajal 2021/22 krooniti ta MK-sarja üldvõitjaks.

„Kui on tõsi, et ta [Röiseland – toim] kavatseb tippspordist lahkuda, on see minu arvates väga kurb. Ta on endiselt fantastiliselt hea laskesuusataja,“ sõnas NRK laskesuusaekspert Ola Lunde.

Tänavuse hooaja eel terviseprobleemidega hädas olnud Röiseland tunnistas juba veebruarikuise MMi ajal, et mõtleb karjääri lõpetamisele. „Kes teab? Üritan lihtsalt hetki nautida. Olen täiesti teadlik, et see võis olla mu viimane MM, seega on oluline seda nautida,“ ütles Röiseland toona NRK-le.

Norra laskesuusatamise liit oli teisipäeva hommikuks kokku kutsunud pressikonverentsi, kuid täpset teemat ei avalikustanud. Norra rahvusringhäälingu NRK teatel oli teemaks just Röiselandi lõpetamine ja nad ei eksinud.

Röiseland teatas ajakirjanike ette astudes: „Mind valdavad peamiselt positiivsed tunded, kuid loomulikult jään laskesuusataja elu taga igatsema. Olen väga uhke selle üle, mis ma olen saavutanud,“ lausus norralanna ja lisas: „Sport on alati olnud minu esimene prioriteet, kuid tippsportlase elu on äärmiselt raske. Just see on ka põhjus, miks mul ei jätku enam tipptasemel jätkamiseks vajalikku motivatsiooni.“

„See on hästi läbimõeldud otsus. Olen sellele mõelnud terve eelmise aasta, nii et mul on olnud aega õigete valikute tegemiseks. Tahan veeta rohkem aega oma pere ja sõpradega. Loodetavasti mängin ka tulevikus laskesuusatamises väikest rolli, ent esmalt tahan võtta paarikuulise puhkuse ja korralikult lõõgastuda,“ lisas Röiseland.

Marte Olsbu Röiselandi saavutused

Maailmameistrivõistlustelt: 13 kulda ja 4 pronksi;

Olümpiamängudelt: 3 kulda, 2 hõbedat ja 2 pronksi;

MK-sarjas: 226 etappi, 37 esikohta (neist 17 individuaalset) ja 68 poodiumikohta (neist 37 individuaalset). 2021/22 hooaja MK-sarja üldvõitja;

2022. aasta Pekingi taliolümpiamängudel võitis Röiseland kolm kulda ja kaks pronksmedalit, tõustes läbi aegade teiseks laskesuusatajaks, kes on ühel olümpial võitnud medali kõigil neljal individuaalalal. Esimesena suutis seda Norra legend Ole Einar Björndalen.