Mäletatavasti otsustasid Wimbledoni suure slämmi korraldajad mullu, et venelastel ja valgevenelastel turniirile asja pole. Põhjuseks agressorriikide sõjaline sissetung Ukrainasse. See aga rahvusvahelistele tenniseliitudele eesotsas meeste katuseorganisatsiooni ATP ja naistennisiste ühendava WTA-ga ei meeldinud. Selle otsuse tulemusel Wimbledonis edetabelipunkte välja ei mängitud.

Daily Mail kirjutas mõned nädalad tagasi, et maailma tenniseorganisatsioonid on esitanud Suurbritanniale ähvarduse, et kui venelasi ja valgevenelasi ei lubata ka tänavu mängima, võidakse neilt tippturniirid ära võtta. Kõige suuremas ohus on Queen’s Clubi ja Eastbourne`i turniirid, mille litsentsid võidakse rahvusvahelisel turul müüki panna ja teistesse riikidesse viia.

Kolmapäeval avaldas sama väljaanne, et tenniseliitude surve on kandnud vilja ning Wimbledoni korraldajad lubavad tänavu siiski agressorriikide tennisistel võistlusel osaleda. Olgu mainitud, et ametlikku kinnitust sellele veel tulnud pole. Wimbledoni esindaja sõnas väljaandele, et kindlat otsust pole veel tehtud.

Sportsmaili teatel peavad venelased ja valgevenelased võistlema neutraalse lipu all ning ei tohi ühelgi viisil sõjalisele sissetungile Ukrainasse toetust avaldada. Vastasel juhul ähvardavaid neid sanktsioonid. Küll aga ei nõuta Venemaa ega Valgevene sportlastelt avalikult Ukraina sõja hukkamõistmist.

Wimbledon oli mullu neljast suure slämmi võistlusest ainus, kust agressorriikide mängijad eemale jäid. Samas said venelased ka mullu siiski Wimbledoni turniiri üle rõõmustada. Nimelt võidutses naiste seas Jelena Rõbakina, kes Venemaal sündinud ja üles kasvanud. Kuni 2018. aastani mängiski ta Venemaa lipu all.

19-aastaselt teenis ta Kasahstani kodakondsuse ning on sellest ajast saadik Kasahstani esindanud. Põhjus oli lihtne: kasahhid pakkusid tennisistile sportlikku ja finantsilist tuge karjääri edendamiseks. Portaal Tennis Majors kirjutas tänavu jaanuaris, et igapäevaselt elab Rõbakina endiselt Moskvas.

Jaga
Kommentaarid