Meenutuseks: traagilised sündmused hakkasid hargnema Arema FC ja Surabaya Persebaya vahelise matši avavile eel, sest staadionile vooris lubatust enam inimesi – riigi kaitseministri sõnul oli 38 000-kohalisel areenil kohal üle 42 000 pealtvaataja. Persebaya 3 : 2 võiduga päädinud mängu lõpuvile järel jooksid aga tuhanded fännid murule.

Regiooni politseiülem Nico Afinta nentis toona, et asi läks käest. „See oli anarhia. Inimesed ründasid politseinikke ja purustasid autosid,“ lausus Afinta, kelle sõnul oli hukkunute seas vähemalt kaks politseinikku. „Tahame kindlasti lisada, et mitte kõik staadionil olnud polnud anarhilised. Vaid need 3000 inimest, kes murule jooksid.“

Indoneesia kohus mõistis neljapäeval mängu korralduskomitee pealiku Abdul Harise hooletu tegutsemise eest 18 kuuks vangi. Süüdistajad taotlesid kuue aasta ja kaheksa kuu pikkust vanglakaristust.

„Kohtualune ei tajunud olukorda adekvaatselt ning alahindas võimaliku hädaolukorra ja kaose võimalust,“ vahendas Prantsusmaa meedia kohtunik Abu Achmad Sidqi Amsya otsust.

Samal põhjusel mõisteti aastaks vangi mängul tegutsenud turvatöötaja Suko Sutrisno. Ka tema puhul nõudsid süüdistajad kuue aasta ja kaheksa kuu pikkust vanglakaristust. Tänased karistused on esimesed, mille kohus katastroofi juhtumise eest määras.

Mochamad Munif, kelle 20-aastane tütar tragöödias suri, rääkis uudisteagentuurile AFP, et karistused olid liiga leebed. „Ma ei saa seda aktsepteerida,“ sõnas Munif, kes nõudis surmanuhtlust, mida saab Indoneesia seaduste kohaselt endiselt määrata. „Praegu on väga raske seda andestada.“

Teise ohvri perekonna sõnul peaksid prokurörid otsuse apelleerima ning nõudma karmimat karistust. „Vastasel juhul näitab see, et õiglust perekondade jaoks ei eksisteeri,“ lisas Imam Hidayat.

Jaga
Kommentaarid