Teist eurosarja kohtumist järjest välja müüdud Kalevi spordihallis lookles tund enne avavilet uksest välja saba ning 30 minutit enne kohtumise algust oli vabu kohti ainult otsatribüünil. 1700-pealise publiku ees alustasid võõrustajad siiski kahvatult, eksides esimesel neljal viskel, ja nelja minutiga oli tablool seis 0 : 10. Kuid see ei löönud meeskonnal jalgu alt, peagi saadi rünnakul pall liikuma ja Kalev oli avaveerandi lõpuks taga 19 : 24.

Esialgu jäid kalevlased hätta vastase kaitsega, kus väga julgelt astuti ka kahe mängijaga palli omanikule vastu. „Teadsime, et nad mängivad ebastandardset kaitset. Lihtsalt meie tagamängijatel polnud selliseid kogemusi ja jäime liiga palju põrgatama. Otsisin ja otsisin asju, mis toimiksid, aga kui olime ilma Mārtiņš Meiersita, siis oli meie vastu lihtne vahetada. Meiersi osa on Saksamaal toimuva kordusmängu võti,“ vaatas Kalev/Cramo peatreener Heiko Rannula tagasi esimesele poolajale, kus lätlane Meiers sai kiirelt kirja kaks viga.

Rannula leidis toimiva koosseisu

Teise veerandi keskpaigas jõudsid tallinlased paaril korral viigini ja neil oli võimalus pääseda juhtima, kuid pikema mõttepausi eelsed minutid kuulusid taas vastastele. Esimese poolaja viimasel sekundil sopsanud Bambergi leegionäri Spencer Reavesi kaugvise viis meeskonnad puhkama seisult 41 : 47.

Teise poolaja alguseks pani Rannula võrreldes algviisikuga väljakule lausa kolm uut meest. „Paljud mängijad olid krambis. Proovisime kaitses erinevaid asju ja pidime vastaseidki üllatama. Otsimine kandis mingil määral vilja,“ möönis peatreener. Esialgu käristas Saksamaa Bundesligas 11 võidu ja 11 kaotusega kaheksandat kohta hoidev Bamberg vahe taas kahekohaliseks ja 6.12 enne kolmanda veerandaja lõppu oli tablool 46 : 57. Kuid siis sai Kalev/Cramo kaitse lukku ja Artur Konontšuki viis järjestikust punkti algatasid veerandaja lõpuni kestnud 15 : 0 vahespurdi.

„Saime kaitses pidama ja laua kätte. Enne seda mängisime kaitses hästi, aga nad said kätte ründelauad. Või siis mängisime 10–15 sekundit head kaitset ja keegi meilt eksis. Nad panid varem paar nii ja naa viset ära, aga seda tegid vennad, kelle tahtlikult vabaks jätsime. Taktika toimis. Kui sa sellise kodupubliku ees paned paar kiiret või kolmest, siis tuleb energiat kui ei kuskilt,“ kirjeldas Rannula vägevat vahespurti.

Kalevlased lasid sakslased mängu tagasi

Hääleka publiku ees hoogu sattunud ja esimest korda mängu juhtima pääsenud kalevlased olid veel kuus minutit enne kohtumise normaalaja päädimist 72 : 61 peal. Viimasel minutil pääses Bamberg taas silma kaugusele, 80 : 77 võidu kindlustas Kalevile Alterique Gilberti viimase sekundi tabamus. „Külalistel pole selles saalis ja selle rahva ees lihtne mängida. Vahe võinuks olla suurem, aga lõpuks oli eesmärk teiseks mänguks võimalus anda. See õnnestus!“ oli Rannula rahul.

Väljakult 66 sooritusest 30 tabanud Kalev/Cramo parimana tõi viis kaugviset sopsanud Konontšuk 22 punkti, lisaks võttis ta maha kümme lauapalli ja andis kaks korvisöötu. Sealjuures esimesel poolajal piirdus Eesti koondislane kõigest nelja silmaga. Ameeriklased Gilbert ja Wesley Van Beck toetasid Konontšukki vastavalt 16 ja üheksa punktiga.

Kogu kohtumise isetult palli jaganud Bambergi poolel jõudsid kahekohalise summani neli mängijat, kellest parimatena viskasid Patrick Miller 15 ja Christian Sengfelder 13 silma. Sealjuures tabasid sakslased esimese kaugviske alles avapoolaja lõpus ning lõpuks sopsasid nad kaare tagant 21-st viskest üksnes neli.

Kohtumises kaheksa punkti visanud Hugo Toomi sõnul neil scouting toimis. „Neil on kolm väga head viskajat. Kindel plaan oli neilt kolmesed ära võtta ja seetõttu pidid nad otsima lahendusi korvi alt,“ selgitas 20-aastane Kalev/Cramo korvpallur, kelle väitel jäid tallinlased enim hätta oma rünnakuga. „Olime selleks valmis, et kaitses vahetamise järel tulevad nad mängijatele kahe mehega peale. Alguses me ei leidnud neis olukordades sööte, aga teisel poolajal saime palli liikuma ja vabu kaugviskeid.“

Korduskohtumine toimub 15. märtsil Saksamaal, edasipääseja selgub kahe mängu koondtulemusel. Paari võitja läheb poolfinaalis kokku ukrainlaste Kiievi Budivelnõki või prantslaste Cholet Basketiga. „See oli selles seerias alles esimene poolaeg. Edu võinuks olla suurem, aga võiduemotsioon on ka oluline,“ ütles Toom.