Korvpallilinnas Tartus sirgunud Lipso äratas juba varakult oma mitmekülgse andega tähelepanu. Suurele areenile jõudis ta läbi tollase Euroopa tippklubi Riia ASKi ning tõestas oma väärtust Vana Maailma areenidel AKSK meeskonnas, tulles kahekordseks eurokarika võitjaks.

1965. aastal hinnati kõrgelt tema oskusi ka USA korvpalli ringkondades, NSV Liidu koondise turnee aegu kutsuti teda kui tehniliselt mitmekülgset keskmängijat NBA ühte kuulsaimasse klubisse Boston Celtics.

Jaak Lipso oli meie kõigi aegade pärjatuim korvpallur, ta oli maailmameister, kolmekordne Euroopa meister ja kahekordne olümpiamedalimees. Tema mäng imponeeris Euroliiga asjatundjatele ka aastaid hiljem ning nii kutsuti Lipso 2016. aastal Euroliiga Final Four ajal toimunud pidulikule üritusele, kui üks säravamaid korvpallureid läbi aegade.

„Tema elutee ei kulgenud kergemate killast, samas oli ta spordimehena ja kaaslasena alati hinnatud. Ta oli musikaalne, hindas elegantset mängustiili, loomingulist lähenemist. Tema karjäär oli kahtlemata ainulaadne. Ta mängis suurt mängu suutel areenidel, suure mängumehena jääb ta meie korvpalliloos särama kindlasti igavesti,“ seisab Korvpalliliidu järelehüüdes.

Eesti koondisse kuulus Jaak 58 korral mängijana ja 7 korral treenerina. 2001. aastal sai Jaak Lipso Eesti Punase Risti IV klassi teenetemärgi ja 2007. aastal riikliku spordi elutööpreemia. 2010 valiti ta Eesti korvpalli kuulsuste halli.

Delfi ja Eesti Korvpalliliit avaldavad lahkunu lähedastele kaastunnet.

Jaga
Kommentaarid