„Tõkkejooksu soojendusel lõin vasaku jalaga endale parema põlve õõnlasse – see oli nii valus, et sain alles eelmisel kolmapäeval normaalselt jalutama hakata,“ rääkis Lillemets. Midagi katki ei läinud, tegu oli rahvakeeles puukaga.

Suurt auku vahejuhtum treeningutesse ei jätnud, sest päev hiljem jooksis ta 800 meetris oma trennitippmargi (2.01).

„Oksendasin pärast, aga see oli pigem lõunasöögist. Polnud kõige parem lõunasöögivalik. Jooks oli korralik,“ muheles Lillemets.

Lillemets pääses EM-ile tänu edetabelikohale. Tänavune sisehooaeg on tal seni olnud kahvatu, sest veebruari alguses tuli Tallinna seitsmevõistlusel piirduda 5915 punktiga. Lillemetsa isikilik rekord on 2021. aastast 6089. Toonane sisehooaeg oligi tema jaoks karjääri edukaim, sest Poolas peetud sise-EM-il tuli ta 6055 punktiga viiendaks.

Seega tuligi Lillemetsal edetabelit jälgida, et ta ikka sees püsiks. Kui hispaanlane Jorge Urena kogus hiljuti 6150 punkti ja prantslane Makenson Gletty tegi 6100 punkti alla, tekkis tal kerge närv sisse.

„Siis mõtlesin, et äkki lähevad mööda või teeb keegi kuskil veel midagi. 80 protsenti olin kindel, et saan peale. Polnud eriti mehi, kes oleks võimelised mööda minema. Tegin selle mõttega trenni, et märtsi alguses on veel üks võistlus,“ selgitas ta.

Erki Noole näpunäidete järgi treeniva mitmevõistleja sõnul on tunne parem kui enne Tallinna jõuproovi. „Tahaks isikliku ära teha, see oleks vahva. Kaks aastat tagasi tegin, eelmisel aastal ei tulnud välja. Mulle ikka meeldib neid isiklikke iga aastaga vaikselt kasvatada, kas või natukenegi. Aga viimased aasta-kaks on olnud punktiskooride poolest pigem paigalseis. Isiklikud rekordid on paranenud, aga pole suutnud piisavalt hästi kokku panna. Äkki nüüd teen ära. Kui enam-vähem hästi läheb, võiks kuue piiri peale tulla. Mõni kukub ikka eest ära, seitsmevõistluses ikka juhtub,“ valgustas ta sihte.

Kuulitõuge on suur murekoht

Võrreldes Tallinna seitsmevõistlusega näeb Lillemets kahte ala, kus normaalse soorituse korral võiks tõhusat punktilisa oodata. Kaugust hüppas ta toona 6.86 ja kuuli tõukas 13.47. Kaugushüppes võiks juurde tulla 20 cm ja kuulis umbes meeter. 100 punkti nagu laest leitud!

Päriselus asjad nii lihtsad pole. Lillemets toob näite: „Kuul on kõige suurem murekoht. Viimases trennis hakkas koitma, kuidas asi käima peaks. Aga polnud palju aega ka, korra sain veel läbi teha. Suuri muutusi ei saanud teha. Jalg maha, paku taha, hoida pinget natuke kauem. Liikumine kipub üles-alla olema. Väiksed asjad kulmineeruvad suurte vigadega ja 13.50-ga.“

Lisaks Lillemetsale esindavad seitsmevõistluses Eestit Maicel Uibo ja Hans-Christian Hausenberg. Esimene ala, 60 meetri jooks algab Eesti aja järgi laupäeval kell 8.