Tšehhitar Nash on üks väheseid sportlasi, kes on võistelnud nii tali- kui ka suveolümpial. Kuid nüüdse jalgratturi ja varasema murdmaasuusataja mullu oktoobris antud võistlusväline test osutus positiivseks, sest naisterahva organismis leiti kapromoreliini.

Sel nädalal selgus, et aine sattus 45-aastase Nashi organismi hinge vaakunud koera tõttu. „Lemmiklooma suukaudse ravimi käsitlemise tõttu puutusid Nashi käed sageli kokku vedela ravimiga ja ravimipudel ei hoiatanud kasutajaid transdermaalsest kokkupuutest tuleneva saastumise ohu eest,“ teatas USA antidopinguagentuur (USADA) neljapäevases avalduses.

Nash kirjutas eelmisel aasta Instagramis, et tema koeral Rubil olid maksas ja põrnas kasvajad ning too võttis ravimeid. USADA sõnul tegid nad koos ekspertidega katsed, mis tõendasid, et otsene kokkupuude lemmikloomaravimiga põhjustab positiivse testi. Ühtlasi teatasid nad, et maastikurattasõidus ja rattakrossis kaheksa MM-tiitlit võitnud sportlane pääseb võistluskeelust.

„On hirmutav mõelda, et mu 30 aasta pikkune sportlaskarjääri võinuks rikkuda käte pesemata jätmine,“ ütles Nash Associated Pressile. „Kuid ma ei kahetse midagi. Ma oleksin igal juhul sarnaselt oma koera eest hoolitsenud. Kuid lõpuks puudutasin seda ravimit iga päev ja nii kolm nädalat järjest.“

Nash tuli 1998. aasta Nagano taliolümpial Tšehhi murdmaanaiskonnaga kuuendale kohale, individuaalselt oli ta parim 2002. aastal Salt Lake City 15 km sõidus teenitud 20. koht. Peale seda kolis ta kaherattalise selga ning 2012. aasta Londoni olümpial sai ta maastikurattal 14. koha.