Räägime maailmameistrivõistluste startidest ja mitte ainult käesoleva MM-i valguses. 29-aastane Kilp võistleb maailmameistrivõistlustel viiendat korda, starte on kogunenud omajagu.

Ühtlasi saab selgeks, et Kilp sihib kaugeima eesmärgina 2026. aasta taliolümpiamänge ning kui mitte varem, siis seal tuleb individuaalses plaanis välja sõita esikümne tulemus. „Ei saa karjääri enne maha panna, kui tiitlivõistlustelt esikümne kohta pole,“ sõnab Kilp täie veendumusega.

2018. aasta PyeongChangi taliolümpial jäi klassikasprindi poolfinaalist puudu õige vähe. Olnuks veerandfinaalide ajal natuke rohkem sportlikku õnne, võiks suur eesmärk juba täidetud olla. Peatume Lõuna-Korea suusaradadel toimunul pikemalt, päris huvitavad lood.

Vaadates maailma karika sarjas saavutatud tulemusi, tõuseb selgelt esile Ruka MK-etapp Soomes. Aastate jooksul on sealsetel radadel sprindis ette näidata kohad 11., 13., 17. jne.

„Ruka rada on mulle profiililt kõige sobilikum,“ kinnitab Kilp. „Teised maailma karika rajad nii hästi ei sobi. Seal on algus kiirelt alla, suuskadega jooks üle nuki, pikalt alla ja veel suuskadega jooksmine. Mulle iseenesest suuskadega jooksmine sobib, kiirelt vahelduv mul nii hästi välja ei tule. Rukal on mul kindlasti eelis, oskan puidust laudadega kiirelt mäest ülesse joosta.“

Meenutame MK-sarja debüüti 2012. aasta jaanuaris, kus mujal kui Otepääl. 18-aastane noormees, kes hooaeg hiljem jõudis juunioride maailmameistrivõistlustel Liberecis klassikasprindi finaali, sai täismeeste vahel aimu tohutust klassivahest. „Olin küll omavanuste maailma paremikus, aga meie toonased suusasprinterid panid mind kodustel jõuproovidel ikka korralikult paika,“ meenutab Kilp. Meeste vahel hakkama saamiseks tuli käia veel pikk tee.

Mis muud, kui head kuulamist! Ühtlasi tuletame meelde, et podcast „Suusajutud“ on kuulamiseks kättesaadav Delfi Tasku, SoundCloudi, Spotify ja Apple Podcasts keskkonnast.

Planica 2023 suusatamise MM – 22.02.2023