Kuna rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) uurib aktiivselt võimalusi, kuidas Venemaa ja Valgevene sportlased saaksid 2024. aasta Pariisi olümpiamängudel osaleda neutraalsetena, hakkas teemat käsitlema ka World Rowingu nõukogu.

World Rowingu president Jean-Christophe Rolland küsis täna korraldatud videokonverentsidel rahvuslike alaliitude seisukohti. Õhtusel sessioonil osales ka Eesti sõudeliidu peasekretär Robert Väli.

„See oli siis arutelu algus Venemaa teemal. Oli selline informatiivne koosolek. Alajuht tahtis teada, mis rahvas arvab. Tema enda jutt oli väga üldsõnaline. See oli sae käimatõmbamine, ei muud,“ sõnas Väli Delfile. „Ühtegi otsust ei tehtud ja kuupäevi kokku ei lepitud.“

„Väga paljud riigid, kes hommikust sessiooni said vaadata ja osaleda, olid väga konkreetselt selle poolt, et Venemaa ei saaks olümpiale. Meie regioon on selles osas ühte meelt. Meie tegevus peaks olema suunatud sellele, et teha kõik, mis võimalik, et agressorriikide sportlased ei pääseks olümpiale. Mõte on ka selles, et me ei paneks otsustamise koormat sportlastele,“ märkis Väli.

Veel tõi Väli välja, et venelaste olümpiale lubamise osas on suureks teemaks ka doping, sest ka idanaabri sõudjaid ei ole pikka aega kontrollitud. Olukorra muudab tõsisemaks asjaolu, et Tokyo olümpia eel ei pääsenud paljud Venemaa sõudjad keelatud ainete kasutamise tõttu mängudele. Näiteks ei osalenud Tokyos nende paarisaeruline neljapaat, sest mitu sõudjat jäid katsevõistluste ajal vahele meldooniumi tarvitamisega.

Väli sõnul kaitses õhtusel sessioonil Venemaa seisukohti vaid Serbia esindaja, kuid ka tema ei esitanud mingeid konkreetseid ettepanekuid. „Ta meenutas, kuidas omal ajal Jugoslaavia [sõjaliste sündmuste] ajal määrati ka neile väga paljudel spordialadel rahvusvaheline võistluskeeld, kuid sõudeliit lubas serblased ikka võistlema. Tema sõnum oli, et kui teised alad kannatasid pikalt selle keelu tõttu, siis sõudmine elas selle raske aja üle.“

World Rowingul on agressorriikide sportlaste suhtes vaja otsus langetada lähemate kuude jooksul, sest septembri alguses Belgradis toimuvatel maailmameistrivõistlustel jagatakse välja juba esimesed olümpiapääsmed.

Väli sõnul jätkub arutelu ilmselt märtsi lõpus, kui toimub Euroopa föderatsioonide koosolek.

Jaga
Kommentaarid