Lilja karjääri lõpetamisest teatas esmaspäeval Soome paraolümpiakomitee. Tänavuse aasta alguses eemaldati soomlannal mõlemad neerud ning praegu saab ta dialüüsravi.

„Lapsepõlves põdetud vähi ja tsütostaatravi tõttu tekkis mul neerukahjustus. Neerude talitlus halvenes viimastel aastatel järk-järgult ja mullu novembrist hakkasid ilmnema suuremad probleemid,“ sõnas Lilja, vahendab Iltalehti.

Sportlane konsulteeris arstidega üle maailma, kuid lõpuks jäi ainsaks võimaluseks eemaldada mõlemad neerud ja alustada dialüüsravi. Tippsportlase karjääri ta mõistagi jätkata ei saanud.

„Oleksin tahtnud oma karjääri lõpetada Pariisi [2024] paraolümpial. Jaanuaris olin veel tippvormis, aga paar nädalat hiljem hoidis mind elus vaid dialüüsiaparaat,“ lausus Lilja.

„Siiski võin oma karjäärile tagasi vaadata tänutundega. Sain võistelda kestvusspordi absoluutses tipus üle viie aasta ja 15 aastat kestvusspordis. Minu karjäär oli edukas. Kuigi tippspordi jätan selja taha, lähen igal võimalusel kindlasti jooksma. Minu kirg spordi vastu püsib,“ lisas Lilja.

Soomlannal avastati lapsena paremast jalast luukasvaja ning tema jalg amputeeriti põlve kohalt.

Lilja võitis paratriatloni MMilt hõbemedali ning Euroopa meistrivõistlustelt kulla ja kolm hõbedat.

Jaga
Kommentaarid