Rahvusvaheline Olümpiakomitee poolt on tulnud signaale, et Venemaa sportlased peaks taas lülitama spordiellu. Kuid sellega kaasneb kaks peamist küsimust. Esimene on asja moraalne ja eetiline külg, aga teisalt tuleb juurde ka dopingu mõõde. Norra telekanal TV2 uuriski, et kui palju on meie idanaabri tippsportlased andnud proove.

TV2 käis läbi Venemaa dopinguagentuuri Rusada 2022. aastal tellitud dopinguproovid ja leidis mitu Pekingi taliolümpia medalisti, keda Rusada polnud aasta jooksul kordagi tülitanud.

Nende hulka kuulusid murdmaasuusatajad Aleksei Tšervotkin ja Ivan Jakimušin, laskesuusatajad Maksim Tsvetkov ja Eduard Latõpov, iluuisutajad Nikita Katsalapov ja Viktoria Sinitsina ning kiiruisutaja Sergei Trofimov. Lisaks polnud proove andnud 2021. aasta MM-i medalistid Gleb Retivõhh ja Jana Kirpitšenko.

TV2 uuris saatis Rusadale lisaks täpsustavad küsimused, ent neile nad vastuseid ei saanud. Norralased pöörasid ühtlasi tähelepanu ka sellele, et kui nad tegid oma sportlaste seas sarnase uuringu 2019. aasta kohta, siis nii Therese Johaugi kui ka Johannes Kläbot testiti enam kui 20 korda.