Põhjamaade olümpiakomiteed rõhutavad oma avalduses, et Ukraina sõjas pole toimunud pöördepunkti, mille põhjal saaks Venemaa või Valgevene sportlaste võistluskeelu tühistada.

„Olukord Ukraina sõjas ei ole muutunud. Praegu pole õige aeg venelaste või valgevenelaste tagasipöördumist kaaluda,“ seisab Soome, Islandi, Norra, Rootsi ja Taani olümpiakomiteede ühisavalduses. „Jääme kindlalt oma seisukoha juurde, et Venemaa ja Valgevene sportlasi ei tohiks rahvusvahelisse sporditegevusse tagasi võtta.“

Lisaks viie Põhjamaa riigi olümpia- ja paraolümpiakomiteele kirjutasid avaldusele alla ka Gröönimaa, Fääri saarte ja Ahvenamaa suurimad spordiorganisatsioonid.

Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) on teatanud, et venelased ja valgevenelased võidakse Pariisis starti lubada neutraalsete sportlastena. Ukraina tegi selle uudise järel avalduse, et nad kavatsevad sel juhul Pariisi olümpiamänge boikoteerida.

Eelmisel nädalal väljendasid ka Eesti, Läti, Leedu ja Poola peaministrid oma vastuseisu Venemaa ja Valgevene sportlaste naasmisele rahvusvahelisse sporti.

„Venemaa on nüüdseks aasta aega hävitanud Ukraina riiki ja rahvast. Venemaa on tapnud sadu Ukraina sportlasi, sealhulgas olümpiavõitjaid ja maailmameistreid. Nüüd tahetakse nende sportlasi olümpiaareenile lubada ukrainlaste vere eest, kas see on õiglane?“ ütles peaminister Kaja Kallas pressikonverentsil.

Jaga
Kommentaarid