Reinsalu pöördus ROKi presidendi Thomas Bachi poole pärast ROKi avaldust, et Venemaa ja Valgevene sportlased tuleks teatud kindlatel tingimustel lubada tagasi rahvusvahelisele spordiareenile 2024. aasta olümpiamängudel.

„Venemaa on alati kasutanud sporti poliitika tööriistana ja praegu, kui kolme nädala pärast möödub laiaulatusliku sõja algusest Ukraina vastu aasta, tuleb meil toetust Ukrainale tugevdada, mitte lubada ühtki leevendust Venemaa ja samuti sõjas osaleva Valgevene vastu. ROKi avaldus on ühtlasi vastuolus ka olümpiaharta põhimõtetega, mis seisavad rahu, õigluse ja ausa mängu eest. Kuidas saab olla aus, et agressorriikide sportlased võistlevad üheskoos ukrainlastega, kes võitlevad samal ajal sõjas oma elu ja riigi eest?“ ütles Reinsalu.

Reinsalu rõhutas oma pöördumises, et Venemaa ja Valgevene sportlaste lubamine rahvusvahelisele spordiareenile ka neutraalsuse katte all legitimeerib agressorriikide poliitilisi otsuseid.

„On ülimalt tähtis, et üks suurimaid ja mõjukamaid spordiorganisatsioone maailmas saadaks selge sõnumi, et rahvusvaheline spordiüldsus mõistab hukka agressiooni ning Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse põhimõtete rikkumise,“ sõnas välisminister.

Eile mõistsid Eesti, Läti ja Leedu peaministrid ühispressikonverentsil hukka ROKi plaani lubada Venemaa ja Valgevene sportlased Pariisi olümpiamängudele. Üleeile olid sarnase avalduse teinud Baltimaade ja Poola spordiministrid.

Jaga
Kommentaarid