„Kui spordiorganisatsioonid ja võistluste korraldajad, nagu näiteks rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK), otsustavad Venemaa ja Valgevene sportlased olümpiamängudele lubada, siis tuleb teha täiesti selgeks, et nad ei esinda Venemaa ja Valgevene riiki,“ rääkis Valge Maja pressisekretär Karine Jean-Pierre, et agressorriikide sportlased oleksid 2024. aasta Pariisi olümpiale oodatud ainult neutraalsetena.

„Venemaa ja Valgevene ametlike riigilippude, embleemide ja hümnide kasutamine peaks samuti keelatud olema,“ lisas Jean-Pierre.

ROK andis eelmisel nädalal mõista, et Venemaa ja Valgevene sportlased võivad peagi rahvusvahelisele areenile naasta. ROK rõhutas oma avalduses, et „kõigil sportlastel on õigus olla ilma diskrimineerimiseta“ ning et „ühtegi sportlast ei tohiks tema passi pärast takistada võistlustel osalemast“.

Läti olümpiakomitee (LOK) president Žoržs Tikmers kinnitas, et praeguses olukorras, kus Venemaa jätkab Ukrainas- sõjategevust, ei pea Läti võimalikuks koos Venemaa ja Valgevene sportlastega Pariisi olümpiamängudel osaleda.

Eesti olümpiakomitee (EOK) peasekretäri Siim Suklese hinnangul oleks boikoteerimine ennatlik otsus. „Meie seisukoht on endiselt sama, mida ütlesime juba 24. veebruari hommikul,“ rääkis Sukles Delfile. „Kuni sõda käib, ei ole Valgevene ja Venemaa sportlastel rahvusvahelises spordis kohta. See ei puuduta mitte ainult sportlasi, vaid ka treenereid ja ametiisikuid. Nad võiksid naasta alles siis, kui rahuleping Venemaa ja Ukraina vahel on sõlmitud,“ lisas EOK peasekretär.

Jaga
Kommentaarid