ÜRO kodulehel ilmunud artiklis võtsid sõna Alexandra Xanthaki ja K.P. Ashwini, kes tegelevad inimõiguste, diskrimineerimise ja rassiteemadega.

„ROK-i soovitus [venelased ja valgevenelased tagasi sporti lubada] tõstatas tõsiseid küsimusi otsese diskrimineerimise osas. Mõistame soovi Ukraina sportlasi ja Ukraina rahvast toetada, kes kannatavad sõja tõttu, aga ROK-il ja laiemalt kogu olümpiaperel on selge kohustus järgida olümpiahartat ja inimõigusi, mis välistavad diskrimineerimise,“ seisis Xanthaki ja Ashwini avalduses.

Ekspertide hinnangul teeb ROK valesti, kui lubab võistlema ainult need Venemaa ja Valgevene sportlased, kes pole aktiivselt sõda toetanud. Xanthaki ja Ashwini leidsid, et ühtegi sportlast ei tohi kohustada sõjas pooli valima.

„See tingimus avab ukse survele ja tõlgendamisele. Kõikidele sportlastele peavad kehtima samad nõuded, sõltumata nende rahvusest,“ ütlesid nad.

ÜRO artiklis lisati, et nimetatud eksperdid, täpsema ametinimetusega raporteerijad, on iseseisvad, ei saa ÜRO-lt palka ega räägi ÜRO nimel.

Jaga
Kommentaarid