Murdmaasuusatajana jäid Välbe parimad aastad vahemikku 1989 – 1991. Sõitis end Liidu koondisesse välja, mis sest, et ees oli ulmeline plejaad olümpiavõitjaid ja maailmameistreid – Vladimir Smirnov, Aleksei Prokurorov, Vladimir Sahnov, Mihhail Devjatjarov, Juri Burlakov jt.

1989. aasta kevadel mahtus Liidu meistrivõistlustel kahel korral pjedestaalile. Teatesõidus, millest on meenutada uskumatu lugu Sahnoviga ning 70 km ühisstardiga maratonis, kus Välbe kihutas konkurentidel eest koos maailmanimede Smirnovi ja Prokuroroviga.

Kõigele lisaks pakkus 1989. aasta algus debüüdi maailma karikasarjas ning koheselt 15 km klassikas koht esikümnes. Üks meenutus värvikam kui teine, mõnda seika isegi nagu ei usuks... Muide, Kavgolovo MK-etapi protokollist leiab Välbe seljatagant ei kellegi muu kui hilisema 8-kordse olümpiavõitja Björn Daehlie.

Teine kõva sähvatus tuli 1991. aastal, silmas pidades maailma karikat.

Rootsis, Falunis 30 km vabatehnikasõit intervallstardist. Välbe ja teised eestlased olid kohal eraviisiliselt omafinantseeringuga. Ülesandmise võimaldas Liidu koondis, kuna neil oli kohti üle. Rahaliselt olid ajad sedavõrd keerukad, et laguneva suurriigi koondis käis maailma karikal kokkusurutud koosseisus. Nii said eestlased võimaluse, tänu treener Hain Kinksi oskuslikule taustatööle.

Ja mis juhtus? Välbe pressis end üheksandaks, tegi elu sõidu. Seljataha jäid esimese suurusjärgu suusatähed Björn Daehlie, Gunde Svan, Vegard Ulvang, pisut lahjema kaliibriga ässadest rääkimata. Tundus, et nüüd alles hakkab tulema... Aga ei tulnud.

Tervis järjepidevalt streikis ning pärast 1994. aasta Lillehammeri olümpiat, sügis-talvel otsustas Välbe, et murdmaasuusatajana talle tippspordi vintsutustest aitab. Tänasel päeval panustab Urmas Välbe täiel rinnal tütre Viibeke ning poja Frederik Marteni sportimisse. Põhikohaga on mõlemad laskesuusatajad, ehkki vahel satutakse ka murdmaaradadele. Oma vanuseklassi värsked Eesti meistrid.

17-aastane Viibeke esindab sel talvel Eestit ka Euroopa noorte olümpiafestivalil Itaalias. Räägime laste spordi juurde suunamisest ja sellest, kui tähtis on sportimise perioodil mitte unustada järgnevaid eluetappe ning kuidas nendeks võimalikult hästi valmistuda. Ühtlasi puudutame küsimust: „Kas varustuse osas tuleks noortele piltlikult öeldes võimaldada sõitu Ferrari või Ladaga?“

Nüüdsest mahub meil saatesse ka nõuandeid ja soovitusi jagav SWIX-i plokk. Esimesel korral puudutame Martti Himmaga suuskade määrimise kõige lihtsamaid nippe. Head kuulamist!

Spordimehed Niitväljal-16