Viimast võistluspäeva alustas katsevõiduga liider Ogier. Tänak jagas Lappiga katsel seitsmendat aega (+7,3). „Tulime lihtsalt läbi, see on rehvidele paras väljakutse. Pärast kolme katset vaatame, mis seis punktikatseks on,“ sõnas Tänak finišis.

16. kiiruskatse võitis Rovanperä. Tänak oli üheksas (+11,8).

17. kiiruskatsel kaotas rehve säästev Tänak ootamatult palju aega. Tema edu selja taga olnud Katsuta ees sulas 31,1 sekundi pealt 0,1 sekundi peale. „Nüüd on kõik meie kätes. Vaatame, mis punktikatsel teha õnnestub,“ rääkis Tänak lühidalt. Taas pidi päeva katkestama eestlase tiimikaaslane Pierre-Louis Loubet, kes katse starti ei jõudnud. Prantslase masinal hakkas vesi lekkima ning nii tuli tal enneaegselt päev lõppenuks lugeda. Ralli eelviimase kiiruskatse võitis taas Ogier.

Power Stage'il võidutses tiitlikaitsja Rovanperä, kes alistas 0,6 sekundiga Tänaku. Eestlane teenis teise koha eest neli lisapunkti. „See oli esimene katse, kus proovisime kiiresti sõita. Olime eelmisel katsel lollid, ma ei saanud kuidagi autolt head tagasisidet. Pidime nüüd suruma. Ma ei ütleks, et väga hea katse oli, alajuhitavust oli lõpus palju. Peame edasi liikuma. Pikk hooaeg ootab ees, vähemalt saime siit punkte mitte nagu viimasel kolmel aastal. Juba positiivne algus,“ rääkis Tänak katse lõpus. Tänaku ja Katsuta vahel viiendale kohale võitluseks ei läinudki, sest jaapanlane lõhkus viimasel katsel auto ning kaotas parimatele ligi minutiga. Ogier oli punktikatsel viies, aga kindlustas ralli võidu.

Lõppseis:

MM-sarja üldseis sõitjate seas Monte Carlo järel:

1. Sebastien Ogier 26 punkti

2. Kalle Rovanperä 23 p

3. Thierry Neuville 17 p

4. Elfyn Evans 15 p

5. Ott Tänak 14 p

6. Takamoto Katsuta 8 p

7. Dani Sordo 6 p

8. Esapekka Lappi 4 p

9. Nikolai Grjazin 2 p

10. Yohan Rossel 1 p

Meeskondlik arvestus:

1. Toyota 51 punkti

2. Hyundai 27 p

3. M-Sport 16 p

Kui blogi kohe ära ei lae, palume korra oodata või lehte värskendada.

RALLI KULG:

Neljapäeva õhtu:

Rallinädalat alustas katsevõiduga Ogier. Tänak sõitis välja kuuenda aja, kaotades prantslasele 8,6 sekundit. Eestlane avaldas katse lõpus, et ülesõidul avakatsele tekkisid masina elektrisüsteemiga probleemid ning ta ei saa viiendat käiku kasutada. Ogier'le järgnesid Evans (+1,3), Neuville (+6,0), Katsuta (+6,9), Rovanperä (+7,4), Tänak (+8,6), Loubet (+10,9), Lappi (+11,6) ja Sordo (+12,4).

Kogu ralli pikimal (24,90 km) ehk teisel katsel oli taas kiireim Ogier. Tänak, keda kimbutasid endiselt tehnilised probleemid, sõitis välja kolmanda aja (+6,8). Eestlane tõusis üldarvestuses ühtlasi kolmandaks. Suure ehmatuse elas üle Neuville, kes ühes vasakkurvis mustal jääl autoga vastu mäeküngast sõitis. Belglane pääses avariist aga ehmatusega ning kaotas Ogier'le vaid 9,5 sekundit. Samas kohas sõitis rajalt välja ka Serderidis, kes kaotas prantslasele enam kui kolm ja pool minutit.

Reede:
Ogier jätkas SS3-l seal, kus neljapäeva õhtul pooleli jäi ehk võttis kolmanda katsevõidu järjest. Tänak sõitis välja viienda aja (+8,0), millega langes kolmandalt kohalt viiendaks. Ta kaotab Kalle Rovanperäle 0,2 ja Thierry Neuville'ile (Hyundai) vaid 0,1 sekundiga.

Ogier võitis ka neljanda kiiruskatse, kusjuures seda hübriidita sõites. Ta edestas Evansit 2,1 ja Neuville'i 4,9 sekundiga. Viiendat aega (+7,8) näidanud Tänak kerkis üldarvestuses kahe sekundiga Rovanperäst mööda neljandaks.

SS5 osutus sündmusterohkeks. Rovanperä tabas kohe avakurvis rajapiiret, lõhkus veidi auto tagaosa, aga sai katse lõpuks kirja teise aja. Ta kaotas järjekordse katsevõidu noppinud ja hübriidita sõitvale Ogier'le 1,3 sekundit. Tänak näitas seitsmendat aega (+9,0). Elfyn Evans (Toyota) lõhkus rehvi ja langes teiselt kohalt viiendaks. Tänaku tiimikaaslane Pierre-Louis Loubet lõhkus katsel aga roolivõimu ning kaotas Ogier'le enam kui poolteist minutit. Arvestades, et hoolduspausi pole, on suurim küsimus, kas M-Spordi sõitja üldse päevaga jätkab.

SS6-l lõppes Ogier' katsevõitude seeria, kui Evans oli temast 0,5 sekundit kiirem. Evans vähendas üldarvestuses vahet neljandal kohal oleva Tänakuga 10,1 sekundi peale. Ogier sai ühtlasi hübriidiprobleemi lahendatud. Loubet masinal roolivõimu korda ei saadud, aga prantslane jätkas siiski võistlemist.

Järgmisel kiiruskatsel võidutses taas Ogier. Kui SS6-l võtsid Toyota mehed nelikvõidu, siis sel katsel olid neli Toyota sõitjat esiviisikus. Tänak oli kuues (+7,5). Evans vähendas vahet eestlasega 4,2 sekundi peale.

Päeva viimaselt katselt noppis oma esimese katsevõidu Rovanperä. Tänak oli viies (+5,7). Evans kaotas soomlasele 9,6 sekundit ehk Tänakut ta kinni püüda ei suutnud. Vahe kasvas hoopis eestlase kasuks 8,1 sekundi peale. Päeva viimased kolm katset roolivõimuta läbinud Loubet kaotab Ogier'le päeva lõpuks 11.33,8.

Laupäev:

Päeva alustasid taas võimsalt Toyota mehed, kui Rovanperä, Elfyn Evans ja Ogier tõid tiimile SS9-lt kolmikvõidu. Tänak oli viies (+5,8). Nii vähendas Evans eestlasega kaotusseisu 2,9 sekundi peale. „Liigume ja proovime autost rohkem välja pigistada. Loodetavasti täna ka õnnestub,“ rääkis Tänak katse lõpus. Õnnetult lõppes katse Tänaku tiimikaaslase Pierre-Louis Loubet' jaoks, kes viimases kurvis jäistes oludes autoga rajapiiret rammis ning tõenäoliselt täna enam starti ei tule.

Ralli kümnendal kiiruskatsel kadus Tänaku Ford Puma Rally1 masinal roolivõim. Eestlane langes viiendaks Evansi selja taha. „Kolmanda kilomeetri peal hakkas kaduma ja nüüdseks on läinud,“ sõnas Tänak katselõpuintervjuus. Järjekordse katsevõidu võttis liider Ogier.

SS11-l näitas Tänak, et püsib probleemi kiuste konkurentsis. Ta sõitis viienda aja (+9,7 Rovanperäle). „Probleem on endiselt. Töö on raskem, aga saame sõita,“ rääkis ta katse järel.

SS12 võitis Neuville, millega ta lõpetas Toyota meeste katsevõitude seeria. See oli esimene katse, mille võit läks mõnele teisele tiimile. Tänak oli kuues (+6,2). „Roolivõimu probleem sõltub kiirusest ja temperatuurist. Kui tee läheb kurviliseks, on raske. Kiiretel ja sirgetel lõikudel pole väga hullu,“ rääkis ta. Kaheksandal kohal jätkaval Lappil lõhkes katsel rehv ja ta kaotas parimatele üle poole minuti.

13. kiiruskatse võitis taas Neuville, kes hoiab teisel kohal asuval Rovanperäl survet peal. Kahe mehe vahe on 9,3 sekundit. Tänak oli seitsmes (+9,7). „Tee oli üsna sodine. See on minu roolivõimu häda tõttu kõige keerulisem katse. Järgmine on kiirem ja sobib paremini,“ rääkis Tänak.

Ööpimeduses toimunud viimasel katsel võttis võimsa võidu Rovanperä, kes edestas liidrit Ogier'd 9,8 sekundiga. Prantslase edu sulas 16 sekundi peale. Tänak sõitis välja seitsmenda aja (+26,3). Kokkuvõttes püsib ta kindlalt viiendal kohal.