Välbe otsekohene toetus Venemaa presidendile Vladimir Putinile on tekitanud Põhjamaade suusaringkondades suurt pahameelt, kirjutab Ilta-Sanomat. Tema hiljutised Putinit ülistavad väljaütlemised on pannud suusajuhid nõudma Välbe täielikku boikoteerimist rahvusvahelise suusaliidu (FIS) poolt.

Mullu mais esitati Välbe kandidatuur FISi juhatuse liikme kohale, kuigi Venemaa agressioonisõda Ukraina vastu oli kestnud juba kuid. Uueks perioodiks Välbet siiski FISi juhatusse ei valitud. Küll on aga Välbe ja teised Venemaa suusaliidu kõrged ametnikud hiljem osalenud FISi erinevatel üritustel.

Nüüd teatas Rootsi suusaliidu president Karin Mattson, et FIS ei tohiks enam Välbega tegemist teha.

„Ta [Väbe] ei peaks isegi [FISi juhatuse] kandidaatide ringi sobima, kuigi tehniliselt ta seda on,“ ütles Mattson Expressenile.

Välbe tegi skandaali põhjustanud avalduse RIA Novostile aastavahetuse paiku Tour de Ski ajal. „Usun, et 99 protsenti Venemaa naistest on tema [Putini] poolt. Naised kuulavad harva teisi poliitikuid, küll aga Putinit,“ ütles Välbe.

„Olen hääletanud Vladimir Putini poolt iga kord, kui ta on presidendiks valitud. Seetõttu ei vaidle ma kunagi, ei arutle ega isegi mõtle tema otsustele – usaldan teda täielikult. Ma arvan, et see on õige viis,“ lisas Välbe.

Mattson tunnistas, et ei olnud tegelikult Välbe sõnade üle väga üllatunud. „Ta on varemgi sarnaseid avaldusi teinud, kuid see on veelgi jõulisem. Inimestel on piinlik. On äärmiselt kurb kuulda, mida ta ütleb, kuid mitte liiga üllatav, arvestades seda, mida ta on varem öelnud,“ sõnas Rootsi suusaliidu juht.

14-kordne murdmaasuusatamise maailmameister Välbe on Venemaa suusaliitu juhtinud alates 2010. aastast.

Jaga
Kommentaarid