Vestleme tunni jooksul enamjaolt Nurmsalu sportlasteest, aga mitte ainult. Puudutame ka üldisemaid teemasid, mis hüppamist ja kahevõistlust saadavad. Näiteks. Mida peab suusahüppaja lisaks hüppamisele veel väga hästi oskama? Kahte asja. Peab suutma näljasena ringi käia näoga, et tal on kõik hästi ning peab olema osav näputöös, kui suusahüppekombinesooni on vaja ei tea mitmes kord kohendada ja nõudmistega vastavusse viia.

Toitumise teema suhestub suusahüpetega väga otseselt. Et kaugele lennata on vaja olla õhuke, aga... vahest võib kõhu ka korralikult punni laadida.

Suusahüppajate kõige kõvem söömaaeg on kevadel, hooaja lõpus Planica lähedal Kranjska Gora külas, kus asub suurepärane pizzarestoran. „Sinna maanduvad siis kõik suusahüppajad pärast hooaja viimast hüpet. On see neljapäeval, reedel, laupäeval või pühapäeval. Ja seal süüakse end täiesti kõveraks,“ muljetab Nurmsalu, kes nägi sportlasteel hirmsal kombel vaeva kaalus püsimisega. Tema normaalkaal on 14-15 kilogrammi enam kui hüppamiseks vaja oli. Ja see on painav. Saab kuulda päris mahlakaid lugusid. Elevant suusahüppetornis? No mitte päris.

Suusahüppajate sportlasteele satub kindlasti võistlusi, mille kohta annab öelda: „Jumal tänatud, et ma hüppelt tervena tagasi tulin.“ Nii ka Nurmsalul. Ta meenutab 2014. aasta märtsi võistlust Trondheimis: „Sain sellise tuule, millega ei tohi kedagi tornist alla lubada. Aga loomulikult ei teinud seda keegi meelega. Lihtsalt vahel tuleb ette, et tuul kehvasti keerab. Reeglina need asjad lõppevad selliselt, et sportlane viiakse mäe alt kiirabiga minema. Treener läks selle peale muidugi väga põlema ja lõhkus kohtunike ruumide ukselingid ära. Ja eks seal natuke skandaali oli. Aga, mis seal ikka, elu läks edasi.“

Sellest võistlusest mõned päevad hiljem hüpati Oslos, kus Nurmsalu tegi suusahüppajana oma parima tulemuse. Maailma karika etapil kuues. Eestlaste läbi aegade parim koht. Spordis võibki nii juhtuda, et ühe nädala jooksul ollakse seitsmendas taevas ja põrguväravate vahel praktiliselt korraga. Jällegi, Nurmsalu meenutab kõike pisidetailideni välja.

Muuhulgas teeme veel juttu Sotši olümpiale mineku keerukusest, lõpetamistest ja tagasitulekutest, loetud päevade pärast algavast kahevõistluse Otepää MK-etapist ja Kristjan Ilvese võimalustest ning sellest, et eestlaste hulgast on sirgumas suusahüppetalent. Head kuulamist!

Kaarel Nurmsalu. Tehtud! Konkurendid on paigas.