Olukord sai alguse Detroidi prantslasest tagamängija Killian Hayesi ja Orlando sakslasest ääre Moritz Wagneri kokkupõrkest. Wagner andis Hayesile tugeva puusanõksu ja viimane vastas selja tagant käehoobiga, millest 211 cm pikkune korvpallur kaotas korraks teadvuse. Seejärel lisandusid kähmlusesse ka teised mehed. Hayes peab karistuseks pingilt vaatama järgmist kolme ja Wagner kahte mängu.

Ühemängulise keelu sai Pistonsi poolelt Hamido Diallo. Eriti keeruliseks läks aga Magicu seis, sest nende poolelt teenisid sama karistuse rüselusse sekkunud Cole Anthony, R.J. Hampton, Gary Harris, Kevon Harris, Admiral Schofield, Franz Wagner, Mo Bamba ja Wendell Carter.

Et Magicul oleks järgmistes kohtumises kedagigi platsile panna, siis Anthony, Bamba, Carter, Hampton ja Gary Harris kannavad oma mängukeelu reedel Washingtoni vastu. Kevon Harris, Schofield ja Franz Wagner jätavad vahele jaanuari alguses kohtumise Oklahoma Cityga.

Lisaks kaotavad mängijad kamba peale üle poole miljoni euro. Enim hoitakse palka kinni Hayesil, kes jääb ilma 120 000-st eurost.