Herasimenia ja Opeykin asutasid Valgevene spordi solidaarsusfondi, mis ühendab sadu kohalikke atleete, kes on riigi presidendi Aljaksandr Lukašenka juhtimise vastased. 2020. aastal puhkesid Valgevenes üleriigilised protestid Lukašenka ja tema režiimi vastu. Opositsiooniliikumisele andsid hoogu juurde ka Herasimenia ja Opeykin.

NBC Sports teatel aitasid nad kaasa sellele, et Valgevene jäi 2021. aastal ilma mitmest suurest spordisündmusest, muu hulgas ka jäähoki maailmameistrivõistlustest. Nii otsustas Minski linnakohus mõista Herasimenia ja Opeykini esmaspäeval 12 aastaks vangi seoses riigivastaste kuritegudega. Seejuures mõisteti mõlemad inimesed tagaselja süüdi, sest Herasimenia ja Opeykin viibivat juba pikemat aega välismaal eksiilis.

NBC teatel otsustas kohus arestida Herasimenia korteri ja auto ning külmutada 48 000 USA dollari väärtuses raha tema pangakontolt. USA saatkonna teatel on Valgevenes trellide taga enam kui 1300 poliitvangi, vahendas Reuters.

Valgevene opositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja, kes elab eksiilis Leedus, mõistis kohtuotsuse hukka. „Häbiväärne! Niimoodi karistab režiim eksiilis olevaid oponente. Režiim inimesi kätte ei saa, aga nende varad arestitakse.“

36-aastane ujuja Herasimenia võitis Londoni olümpial kaks hõbemedalit. 2016. aastal Rio de Janeiros pälvis ta pronksi. Lisaks on ta tulnud kahekordseks maailmameistriks ja kahekordseks Euroopa meistriks ning võitnud veel mitmeid kahvatumaid värve tiitlimedaleid.