Enne nimekirja juurde asumist käime läbi paar punkti:
1) Pingerea idee pole uus, sest eelmisel aastal Õhtulehes töötanuna tegin hooaja keskel sarnase tabeli. Toona oli liigast läbi käinud 42 meest (seda suurest tänu Tallinna Kalevile, kes vahetas mängijaid tihedamini kui mõni mees sokke), esineliku moodustasid Ronalds Zakis, Silas Melson, Devin Harris ja Jaron Martin.
2) Tabelisse mahuvad leegionärid, kes on reaalselt Eesti-Läti liigas väljakul käinud. Nii jäid napilt kõrvale Pärnu Sadama Vadõm Kozak (sai enne esimest matši viga) ja Tarva Karlis Helmanis (klubi adus enne esimest matši, et lätlasel pole mingit taset ja saatis ta minema).
3) Kuna liigast on läbi käinud 38 leegionäri, siis natuke pidin neid grupeerima ehk siin-seal võivad mõned mehed olla natuke liiga kõrgel või madalal. Vastaselt juhul kirjutanuks seda lugu kolm päeva...
4) ....aga sellest hoolimata on kirjatükk 26 000 tähemärki pikk. Võrdluseks võin öelda, et üldiselt on selline pikem (lehe)lugu umbes 8000 tähemärki. Esiteks – ma pean õppima lühemalt kirjutama. Teiseks – kui lugeja eelistab lühinuppe, siis võib selle loo juba eos vahele jätta ja surfata niisama Delfis edasi. Kolmandaks – kui hakkate lugema, siis võtke endale kohvitass ligi.
5) Mängijate statistika on 29.12 seisuga.
6) Mõtlesin, et teen väikese kummarduse Eesti filmile Viimne reliikvia, kust laenasin tsitaadid erinevate gruppide pealkirjaks. Saate peagi aru, mida ma mõtlen. Kas idee tuli sellest, et ükspäev „See ei ole lõpp. Kõik kestab edasi. Selle tulekahju pärast ei lõpe veel meie püha üritus“ tsitaati nähes meenus miskipärast R̶a̶k̶v̶e̶r̶e̶ Tarvas? Ei välista ega lükka ümber. Aga alustame!

„Oled sa tont või inimene?“ ehk ameeriklased, kellest sai kiirelt aru, et nad on platsil üsna tondid
38. Richard Laku (Keila). Ühes mängus 0 punkti, 0 lauda, 0 söötu
37. Darrick Scott (Tarvas). Viies mängus keskmiselt 3 punkti, 3 lauda, 0 söötu

Kaks ameeriklast, kes olid nii odavad, et klubid olid valmis nendega katsetama. 206 cm pikkune Laku tegi üsna legendaarse karjääri. Tema toomisel tõdes Peep Pahv, et mängija pole Euroopa korvpalliga kokku puutunud ja kohanemine võtab aega. „Samas on tegemist väga tööka ja pühendunud korvpalluriga, kes on tavaliselt kohal tund enne trenni algust, et tegeleda oma tehnika lihvimisega. Seega võib temalt oodata hooaja jooksul korralikku arengut,“ ütles Pahv septembris.

Lõppeks sai Laku Läti Ülikooli vastu platsile 67 sekundiks, mille jooksul ta statistikasse ühtegi märget kirja ei saanud. Ja sama äkki kui Laku Keilasse jõudis, oli ta ka sealt läinud. Nii palju siis arengust. Samas paljud meist saavad öelda, et nad on Eesti-Läti liigas platsil käinud?

Scotti osas raputan endale tuhka pähe ja möönan, et mul oli juba meelest läinud, et ta Eestis palli patsutas. 28-aastane ameeriklane alustas Tarva ridades justkui hästi, sest oma avamängus tabas ta platsilt kümnest viskest kuus ja tõi tublid 13 silma. Läänevirumaalased kaotasid Kalev/Cramole kohtumise ligi 50 punktiga, aga ikka juhtub. Kuid järgmises neljas matšis möllas Scott kokku 42 minutit, mille jooksul 195 cm pikkune äär tõi null punkti (visked 0/12) ja kaitsegi oli nii kohutav, et tiim jäi tema platsil oldud ajal enam kui 50 silmaga miinusesse. Sellega oli Tarva leegionäri mängud mängitud.

Kuid pean möönma, et võrreldes eelmise aastaga on asi märgatavalt paranenud, sest siis olid kohtadel 41.-35. Raquan Mitchell, Deividas Busma, Jordan Smith, Romeo Smith, Craig Osaikhwuwuomwan, Reed Mells ja Steve Kuminga. Äkki on see märk klubide arengust, et enam koormate viisi suvalist puitu Eestisse ei transpordita? Lisaks väärib see korvpallihuviline virtuaalset „tõeline fänn“ vimplit, kes suudab nende seitsme mehe puhul meenutada, et mis Eesti klubide särki nad kandsid. Mina ei suudaks.