ROK-i ja rahvusvahelise poksiliidu IBA suhted on juba pikka aega jäised olnud. Eelmisel aastal peetud Tokyo olümpial viis poksivõistlused läbi ROK-i töörühm, mitte IBA. Lisaks on ROK juba kinnitanud, et 2028. aasta Los Angelese olümpiamängudel poksi ei näe.

ROK-i ajendas kolmapäevast ähvardust tegema hiljutine IBA kongress, kus pikendati lepingut senise peasponsori Gazpromiga (Venemaa riiklik energiafirma – A.K.). IBA president on Venemaa spordifunktsionär Umar Kremlev, kes on president Vladimir Putini lähikondlane.

„ROK on 2019. aastast tähelepanu juhtinud IBA erinevatele probleemidele. Gazpromi kui peasponsoriga lepingu pikendamine annab muredele ainult kinnitust. IBA tegevus sõltub jätkuvalt firmast, mida kontrollib suures osas Venemaa valitsus,“ seisis ROK-i teadaandes.

Oktoobris võttis IBA vastu otsuse, et Venemaa sportlased lubatakse koos lipu ja hümniga tagasi alaliidu poolt korraldatavatele võistlustele. Lisaks peatas IBA „valitsuse sekkumisele“ viidates Ukraina poksiliidu liikmelisuse.