Djokovic pisteti trellide taha

Austraalia kohus jättis jaanuari keskel jõusse kohaliku valitsuse otsuse tühistada maailma esireketi Novak Djokovici viisa ja saatis Serbia tennisetähe riigist välja. Kohtunikud jõudsid järeldusele, et koroonaviiruse vastu vaktsineerimata Djokovic kujutab endast ohtu rahvatervisele. Suvel võitis Djokovic Wimbledoni suure slämmi, kuid sügisel ei lastud teda ka US Openile mängima.

Novak Djokovic Austraalias

Jalgpallikoondis külastas mudaliigat

Eesti jalgpallikoondis langes kevadel Euroopa seitsme kehvema riigi sekka. UEFA Rahvuste liiga D-divisjonist ehk maakeeli mudaliigast suutis meie meeskond siiski kiiresti välja rabeleda, kui saime kahel korral jagu maailma kõige kehvemast koondisest San Marinost ja Maltast.

Kelly Sildaru võitis olümpiamedali

Kelly Sildaru võitis Pekingi olümpial freestyle-suusatamise pargisõidus pronksmedali ja lõpetas sellega 12-aastase ootuse, sest viimase taliolümpiamängude medali oli Eesti võitnud 2010. aastal Vancouveris. Toona saavutas Kristina Šmigun-Vähi murdmaasuusatamise 10 km vabatehnikasõidus hõbemedali.

Pekingi olümpia suurim skandaal

Talimängude suurim skandaal puhkes iluuisutamises, kui selgus, et 15-aastane venelanna Kamilla Valijeva oli detsembris andnud Venemaa meistrivõistlustel positiivse dopinguproovi. Tema organismist leiti keelatud südameravimit trimetasidiini. Venemaa antidopinguagentuur (RUSADA) otsustas 9. veebruaril Valijeva võistluskeelu tühistada ning venelanna sai olümpiat jätkata. Sügisel teatas RUSADA, et nemad dopingujuhtumi uurimise lõpptulemusi ei avalda, sest selleks puudub kohustus, kuna Valijeva on alaealine ehk maailma dopinguvastase koodeksi kohaselt „kaitstud isik“.

Kamilla Valijeva dopingujuhtum

Korvpallikoondis mängis EMil

Eesti meeste korvpallikoondis murdis tänavu 7-aastase vaheaja järel EM-finaalturniirile. Meie noore koondise saagiks jäi EMil üks võit ja neli kaotust, mis andis 24 meeskonna konkurentsis 19. koha. Alagrupist edasipääsu võimalused röövisid napid kaotused Ukrainale ja Horvaatiale.

ROK ja Venemaa sportlased

Rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) juhid on alates suve lõpust flirtinud mõttega, et märtsis Ukraina sõja tõttu rahvusvahelisest spordist kõrvaldatud Venemaa ja Valgevene atleedid tuleks võistlustele tagasi lubada. ROKi presidendi Thomas Bachi sõnul peaks mõlema agressorriigi sportlased osalema 2024. aasta Pariisi olümpial isegi juhul, kui Ukraina sõda veel jätkub.

Heiki Nabi jäi dopingu tarvitamises süüdi

Rahvusvaheline spordikohus (CAS) kinnitas sel sügisel, et kahekordne maadluse maailmameister Heiki Nabi on süüdi keelatud ainete tarvitamises. CAS ei mõistnud Nabi süüdi mitte otseselt dopingutarvitamises, vaid selles, et tema proovist leiti keelatud ainet letrosooli. Sportlane peab karistusest pääsemiseks tõendama, kuidas keelatud aine tema organismi sattus, kuid Nabi seda teha ei suutnud.

Spordikohus

Mukunga andis positiivse dopinguproovi

Eesti pikamaajooksuvõistlustel tihti esikohti noppinud keenialane Ibrahim Mukunga Wachira andis Tallinna maratonil positiivse dopinguproovi. Tema analüüsist leiti keelatud ainet norandrosterooni ja Mukungale määrati ajutine võistluskeeld. Ilmselt selgub lähikuudel, kas Mukunga läks teadlikult petturluse teele või sattus aine tema organismi teadmatusest. Kuid ilmselt pole tal võistluskeelust pääsu.

Lionel Messi võitis MM-tiitli

Rekordilisel seitsmel korral maailma parimaks jalgpalluriks valitud Lionel Messi võitis Katari maailmameistrivõistlustel oma karjääri uhkeima karika, kui aitas Argentina koondise MM-tiitlini. 35-aastane Messi valiti teistkordselt ka finaalturniiri parimaks mängijaks (esmakordselt 2014). Kolmandat korda maailmameistriks tõusnud argentinlased alistasid tulises finaalis tiitlikaitsja Prantsusmaa penaltiseerias.

Lionel Messi

Skandaalid Katari MMil

Tänavust jalgpalli MMi saatsid erinevad skandaalid. Turniiri ajal hukkusid võõrtöölised, päevakorral olid probleemid sõnavabaduse ja inimõigustega. Saksamaa jalgpallurid panid ühel ühispildil käe suu ette, et näidata, kuidas rahvusvaheline jalgpalliliit (FIFA) neil suu sulges. Juba enne suurturniiri algust kritiseerisid rahvusvahelised inimõigusorganisatsioonid valjuhäälselt Katari võõrtööliste olukorda. Guardiani eelmise aasta raporti kohaselt on MM-i korraldajariigis alates 2010. aastast, mil Katar sai finaalturniiri korraldusõiguse, surnud umbes 6500 võõrtöölist.

Tere tulemast Katari

Maroko jalgpallikoondis jõudis esimese Aafrika meeskonnana maailmameistrivõistlustel poolfinaali, kuid nende fännid põhjustasid Euroopa linnades kõvasti peavalu. Marokolased korraldasid rahutusi nii Prantsusmaal, Belgias kui Hollandis.

Soome jäähoki imeline aasta

Soome jäähokimeeskond krooniti tänavu nii olümpiavõitjaks kui maailmameistriks. Pekingi taliolümpial alistati finaalis Venemaa olümpiakomitee meeskond (2:1), kodusel MM-turniiril saadi kullamatšis jagu tiitlikaitsjast Kanadast (4:3). Olümpial käis kehvasti Põhja-Ameerika meeskondade käsi, kui poolfinaalist jäid välja nii Kanada kui USA. Küll saab nende kaitseks öelda, et seekordne olümpiaturniir mängiti ilma NHLi staarideta.

Soome võitis olümpiafinaalis suurt Venemaad
Põhja-Ameerika koondised ebaõnnestusid olümpial

Vangide vahetus

Kahekordne korvpalli olümpiavõitja Brittney Griner pääses aasta lõpus Venemaal vangistusest. Ameeriklanna, kelle pagasist leiti Šeremetjevo lennujaamas kanepiõli sisaldavaid e-sigarette ja kes mõisteti narkootikumide salakaubaveo eest üheksaks aastaks vangi, vahetati detsembri alguses Venemaa kurikuulsa relvakaupmehe Viktor Buti (hüüdnimega Surmakaupmees) vastu.

Vangide vahetus

Ott Tänak vahetas meeskonda

2019. aasta autoralli maailmameistrid Ott Tänak ja Martin Järveoja hakkavad järgmisel hooajal sõitma taas M-Sport Fordi võistkonna ridades. Viimased kaks hooaega esindas Tänak Hyundaid, kuid sel sügisel otsustas ta lepingu lõpetada. „Pärast maailmameistriks tulekut ei ole ma olnud suuteline tiitlit kaitsma ega jää enne rahule, kui seda teen!“ teatas Tänak M-Spordiga lepingu sõlmimise järel.

...

Jaga
Kommentaarid