Lusaili staadionil toimunud maailmameistrivõistluste finaal algas argentiinlaste taktikepi all. Läbi vasaku ääre ja Angel Di Maria loodi korduvalt teravust, kuid suuremat ohtu Hugo Llorisi väravale avaminutitel ei kujutatud. Poolaja murdemoment sündis kohtumise 21. minutil, kui Di Maria mängis äärel üle Ousmane Dembele, kes võttis ta julmalt vea hinnaga maha. Järgnenud penalti realiseeris külma kõhuga Lionel Messi, lüües nahkkera paremasse alla nurka. Argentina juhtis 1:0 ja prantslaste mängu ilmestas meeletu hambutus. Teine mõru pill tuli valitsevatel maailmameistritel alla neelata kohtumise 36. minutil. Argeniinlased võitsid vastase väljakupoolel palli ning tormasid kontrarünnakusse – McAllister toimetas mänguvahendi filigraanse sööduga, värava ees vabaks jäetud Di Mariale, kes viis lõuna-ameeriklased juba 2:0 juhtima! Prantslased üritasid mängu käiku muuta, tehes juba avapoolaja 41. minutil kaks vahetust, kui väljakult lahkusid Giroud ja Dembele. Vaatamata sellele, finaali esimene vaatus meile rohkem väravaid ei pakkunud ning Argentina oli astunud suure sammu maailmameistritiitli poole.

Teine poolaeg jätkus sarnases rütmis, kus ohtlikumaks pooleks oli Argentina. Suurepärasel kasutati ära prantslaste nüri kaitseliini tegutsemine ning mitmel korral jõuti lähedale kolmadale väravale, kuid De Pauli ja Alvarezi üritused lendasid kindlalt Llorisi sülle. Lõuna-ameeriklased keskendusid aina enam tagala kindlustamisele ning kõik liikus nendele soovitud suunas. Prantslaste mängu ilmestas suurepäraselt Kylian Mbappe 71. minutil sooritatud pealelöök, mis lendas kindlalt üle värava ja oli tol hetkel nende mängu esimene üritus. Kohtumine polnud siiski veel tehtud ning jalgpallijumalal oli meile veel palju pakkuda. Prantsusmaa teenis kohtumise 78. minutil täiesti süütust olukorras penalti, kui Nicolas Otamendi ei suutnud hakkama saada, liinide vahele spurtinud Kolo Muniga. Mbappe realiseeris 11 meetri karistuslöögi ja Prantsusmaa lootus elas. Väravast indu juurde saanud prantslased nõelasid taas kaks minutit hilem. Argentiinlaste pallikaotuse järel toimetas Marcus Thuram täpse söödu teisest liinist tulnud Mbappele, kes suunas nahkkera tugeva löögiga väravaraamidesse. Mänguseis oli viigis ning Argentina oli šokis. Teise poolaja üleminutitel oli mõlemal koondisel võimalus veel võit endale napsata, kuid väravavahid näitasid oma väärtust, tehes hiilgavaid tõrjeid. Kohtumise saatust ei suudetud normaalajal ära otsustada ning meid ootas lisaaeg.

Lisaaja esimene pool algas rahulikus ja luuravas tempos ning mõlemad koondised keskendusid tagala kindlustamisele. Sellegipoolest avanes 105. minutil Argentinal hiilgav võimalus skoorimiseks, kui lühikeste söötudega mängiti värava esisel vabaks Lautaro Martinez. Prantsusmaa sangariks selles olukorras kerkis Dayot Upamecano, kes sai viimasel hetkel argentiinlase üritusele jala vahele. Minut hiljem oli taas aktisoonis Martinez, kuid väravavahiga silmitsi seisnud ründaja lõi palli üle lati. Argentina ei jätnud jonni ja nende sihikindlus tõi peagi edu. Suurepäraste söötudega leiti ülesse värava poole liikunud Martinez, kelle pealelöögist tagasipõrkunud palli, suunas postide vahele Lionel Messi, viies Argentina 109. minutil 3:2 juhtima! Prantsusmaa jätkas võitlemist ning lisaaja 116, minutil teeniti järjekordne penalti, kui Gonzalo Montiel mängis karistusalas käega. Kylian Mbappe ei jätnud Argentina puurilukule mingitki võimalust ning viigistas mänguseisu! Rohkem väravaid lisaaeg ei pakkunud ning maailmameistri saatuse otsustas penaltiseeria.

Penaltiseerias realiseerisid argentiinlased kõik neli 11 meetri karistuslööki ning Martinezi penaltitõrje ja Tchouameni väravast mööda löödud penalti, tõid maailmameistritiitli Argentinale. Pikk 36-aastane ootus sai lõpetatud ning Lionel Messi sai pea kohale tõsta ihaldatud trofee.

Enne mängu:

Argentina koondis on finaalis, kuhu ihaldati ja sooviti jõuda turniiri eel. Tegemist on nende pallivõluri Lionel Messi, viimase tantsuga maailmameistrivõistluste areenidel. Tšempionaati alustati muserdava 1:2 kaotusega Saudi Araabiale, aga pärast seda on tunnistatud vaid võite. Alagrupiturniiri viimases kahes voorus mängiti 2:0 tulemusega üle nii Mehhiko kui ka Poola. Kaheksandikfinaalis suudeti oma paremus maksma panna, tugeva turniiri teinud Austraalia vastu. Veerandfinaalis alistati tuliseks kujunenud kohtumises penaltiseeria järel Holland. Muljetavaldav partii pandi kokku poolfinaalis, kui võideti Horvaatia koguni 3:0 ja kindlustati taaskordselt pääs MM-i finaali.

Poolfinaali staariks kerkis Julian Alvarez, kes sahistas võrku kahel korral ja teenis lõuna-ameeriklaste kasuks penalti. Noorest Manchester City ründetähest räägitakse juba, kui Lionel Messi mantlipärijast, olles tänavusel turniiril löönud koguni neli väravat. Alvarezil on finaali eel täiesti arvestatav võimalus konkureerida ka maailmameistrivõistluste kuldse saapa (turniiri parima väravaküti) auhinnale - teda edestavad selles arvestuses viis väravat löönud Lionel Messi ja Kylian Mbappe.

Tiitlikaitsja Prantsusmaa maailmameistrivõistlused on olnud muljetavaldavad. Alagrupiturniiril alistati Austraalia (4:1) ja Taani (2:1) ning viimases voorus, teise rotatsiooniga mängides tuli tunnistada Tuneesia (0:1) paremust. Kaheksandikfinaalis ei antud Poolale vähimatki võimalust ja 3:1 võiduga saadeti nad kohvreid pakkima. Turniiri veerandfinaalis mängiti üle, paljude jalgpallifännide südames olev Inglismaa (2:1) ja poolfinaalis lõpetati 2:0 võiduga Maroko koondise edulugu.

Prantsusmaast võib saada ajaloo kolmas koondis, kes suudab edukalt kaitsta maailmameistritiitlit. Seni on sellega hakkama saanud Itaalia (1934-1938) ja Brasiilia (1958-1962). Koondise kohal on finaali eel murepilved, kuna paljud põhikoosseisu kuuluvad mängijad on haigestunud. Viimaste uudiste kohaselt on mängukõlbulik ka Karim Benzema, kuid on ebatõenäoline, et Didier Deschamps hakkab toimivat algkoosseisu muutma. Koondise pilgud on suunatud eelkõige hiilgavat MM-i tegevatele Kylian Mbappele ja Antoine Griezmannile, kes olid põhitegijad ka nelja aasta tagusel finaalturniiril.