CNN teatab, et Griner vahetati Venemaa relvakaupmehe Viktor Buti vastu.

But, hüüdnimega Surmakaupmees, on endine Nõukogude sõjaväelane, kes kannab USA-s 25-aastast vanglakaristust. Ta mõisteti süüdi vandenõus ameeriklaste tapmiseks relvade müümises, õhutõrjerakettide hankimises ja eksportimises ning terroristlikule organisatsioonile materiaalse toetuse andmises.

Venemaa võimud nimetasid 2012. aastal Butile määratud karistust „alusetuks ja erapoolikuks“. Relvakaupmees ise on väitnud, et on süütu.

Kahekordne olümpiavõitja Griner oli Venemaal vahi all alates tänavu veebruarist, mil ta Moskvas Šeremetjevo lennujaamas narkootikumide salakaubaveos süüdistatuna arreteeriti. Tema pagasist leiti kanepiõli sisaldavaid e-sigarette ning augusti alguses karistati teda üheksa-aastase vangistusega. Novembri keskel viidi Griner karistust kandma Mordva paranduskolooniasse.

Varem on spekuleeritud, et Grineri ja Buti vahetus võib hõlmata veel ka Paul Whelanit, kes vahistati 2018. aasta detsembris Moskvas. Venemaa kohus mõistis endise USA merejalaväelase Whelani süüdi spionaažis ja karistas teda 16-aastase vangistusega.

Grineri vabastamist kinnitas sotsiaalmeedias ka USA president Joe Biden.

Kes on relvaärimees Viktor But?

1967. aastal Tadžikistanis sündinud Viktor But tarnis teadaolevalt 1991. aastast, kui Nõukogude Liit lagunes, relvi paljudesse konfliktipiirkondadesse, sealhulgas Afganistani, Angolasse, Liibanoni, Somaaliasse ja Jeemenisse.

But vahistati 2008. aastal Tais Bangkokis ja anti 2010. aasta novembris välja Ameerika Ühendriikidele. USA eriagendid esinesid operatsioonil Colombia revolutsiooniliste relvajõudude ehk FARC-i esindajatena. Kaamerasalvestisele jäi see, et But oli valmis müüma neile õhutõrjerakette ja muud relvastust, mida oleks saanud kasutada Colombia narkosõdades osalenud Ameerika eriüksuste vastu.

2012. aasta 5. aprillil tunnistas USA kohus Buti süüdi terroristidele ameeriklaste tapmiseks relvade müümises ja mõistis ta 25 aastaks vangi.