Eesti olümpiakomitee põhjendab hääletuse hilisemat avamist Eesti sportlastele tähtsate rahvusvaheliste tiitlivõistlustega, mis võivad sõltuvalt nende edukusest veel hääletustulemusi mõjutada.

13.-18. detsembrini toimuvad Austraalias Melbourne'is lühirajaujumise maailmameistrivõistlustel. Colombias Bogotas on käimas hetkel tõstmise maailmameistrivõistlused. Just Mart Seimi aasta lõpu tähtsaimad etteasted on varasemalt olnud „Aasta sportlane“ hääletuse kajastuses üks suuremaid tüliõunu.

Hilisemat hääletuse avamist selgitas Delfile EOK pressiesindaja Merili Luuk. „Spordiaasta tähed 2022 rahvahääletus algab tänavu alles 19. detsembril, sest arvestame rahvusvaheliste võistlustega nagu näiteks ujumise lühiraja MM viimase hetkeni. Soovime anda kõikidele kandidaatidele võrdsed tingimused,“ sõnas Luuk.

„Ajalugu on näidanud, et rahvahääletus on aktiivseim hääletuse esimestel päevadel ning viimasel päeval. Seetõttu ei näe me probleemi, et hääletus kestab vaid nädala (19.-25. detsember). Ehk arutataksegi jõululauas, kellele oma hääl anda.“

Aasta meessportlane, naissportlane, võistkond ja treener selguvad rahvahääletuse, spordiajakirjanike ja spordialaliitude hääletustulemuste liitmisel. Võrdsete lõplike punktide korral pälvib tiitli spordiajakirjanike hääletusvoorus parema koha saavutanud sportlane. Aasta noorsportlane selgitatakse välja spordiajakirjanike ja spordiorganisatsioonide hääletustulemuste põhjal.