Portugal – Šveits 6:1

Ootasin ühte suhteliselt võrdset mängu. See, mis väljakul juhtus, oli natuke erakordne – ühel oli täiesti must päev ja teisel samal ajal turniiri kõige vingem päev. Aga jalgpallis ongi selline kord, et kui üks meeskond on väga motiveeritud, treener on valinud niivõrd õige taktika ja pannud väljakule õiged mehed, on ühtäkki ühe mängu järel keskpärasest Portugalist saanud ehk isegi tiitlinõudleja. Komplektsus, tahe… Kõik sujus.

Portugali poolt äärmiselt soliidne mäng. Natuke ka uskumatu, sest ma ei mäletagi, et oleksin nii head Portugali näinud. Ka siis, kui nad Euroopa meistriks tulid, oli mängupilt tegelikult üsna kehv. Kuid täna oli Santos kokku pannud parima koosluse, kus kõik oli korras nii kaitses kui ründes. Ronaldo asemel võttis kõik enda kanda Gonçalo Ramos, kes tegi fantastilise mängu. Noor, vaid 21-aastane, pikk ja jõuline. Millised pallipuuted ja see esimene värav oli täielik müstika! Kui siia juurde tuua veel Ronaldo, Rafael Leão, kes on samuti väga-väga hea mängija, ja Fernandes, kes ei ole küll väravakütt, aga võimas ehitaja, lõhnab see kõik Portugali jaoks niivõrd hästi.

Tõesti on tore, kui keegi võtab turniiri käigus suure rolli enda kanda nagu Gonçalo Ramos seda täna tegi. Ilma igasuguse Ronaldo pisendamiseta oli see Santose poolt väga õige valik ja ma usun, et Ronaldo saab sellest ka ise aru. Tuleb õnnelik olla, et kõik nii läks ning muidugi on ta jätkuvalt meeskonna kapten ja selle tähtis osa. Ma usun, et see on ilus viis anda noortele tuult tiibadesse ja neile toeks olla ning teha siis veel ise mingil tähtsal hetkel turniiri käigus oma maagiat, mis ei ole kunagi võimatu.

Ronaldo ümber on olnud palju furoori. Ega keegi ei teagi, kas ja mis enne tänast juhtus. Mingid probleemid mõistagi olid, aga mulle meeldib, et treenerid panid väga selgelt meeskonna huvides mängima need mehed, keda nad oma kohal kõige õigemaks pidasid. Praeguse seisuga saab öelda, et tehtigi õiged valikud, mille üle saavad õnnelik olla nii treener kui kogu Portugal. Võimas oli näha, kuidas noor mängija teeb MM-il kübaratriki, see ongi tulevik ja mulle see väga meeldib.

Šveitsilt võeti täna kõik relvad käest ja miskit nad tehtud ei saanud. Portugali mindi mängu alguses kõrgelt survestama ja selgelt taheti midagi teha, aga vastase kaitse oli piisavalt enesekindel. Ühel hetkel hakkasin vaadates aru saama, et Šveitsil puudus täielikult ründeidee ja ka söötu ei saadud omavahel käima. Kõik üksikud üritused jooksid liiva. Kui Portugali väravad tulema hakkasid, olid need justkui üks šokk teise järel. Tahe nagu oli, aga kuhugi minna ei olnud – Portugalil olid igal pool mehed ees ja kõik jooksis nende plaani järgi. Kuigi asjad ei läinud selgelt nii nagu pidanuks, tulid nad nendest olukordadest välja, mis näitab meeste fookust, motivatsiooni ja tahet lõpuni võidelda. Eks see 0:4 seisul löödud üks värav oli neile väike lootus, aga ma ei kahelnudki hetkekski, et siin siiski midagi juhtuma ei hakka – ei olnud lihtsalt nende päev.

Niivõrd komplektset mängu, nagu seda täna Portugal näitas, on minu arvates siiani mänginud vaid Brasiilia. Ka nende mängus oli kõik lõpuni välja väga-väga soliidne. Suhteliselt kindlalt ja stiilselt mängis ka Prantsusmaa, Argentiina on minu silmis so-so. Kui need meeskonnad joonele panna, on selge, et tähtede seis on veerandfinaalis Portugali poolt, kes sai endale Maroko näol ideaalse vastase. Brasiilia puhul on samuti ilmselt asi selge, Argentiina saatust on keeruline ennustada – Holland ja van Gaal on kavalad. Igal juhul on Portugalil väga-väga hea võimalus järgmisest ringist edasi minna ja kuigi siis tuleb vastu Inglismaa või Prantsusmaa, ei tea kunagi, kuidas mängud kukkuda võivad.