FIFA teatas, et uurib mitmeid väidetavaid distsiplinaarkoodeksi rikkumisi, sealhulgas mängijate ja ametnike väärkäitumist, ning diskrimineerimist. Oma avalduses viitas FIFA „eri intsidentidele“ MM-i alagrupimängu ajal, jagamata täpsustusi.

Reedel, kui Serbia läks G-alagrupi viimases mängus vastamisi Šveitsiga, paluti Serbia fännidel „lõpetada igasuguste diskrimineerivate loosungite ja žestide kasutamine“. Teadaolevalt laulsid Serbia fännid Kosovo-vastaseid laule ja tegid Šveitsi mängijate suunas valjuhäälselt solvavaid märkusi. Olukord eskaleerus platsil, kui puhkes kähmlus Šveitsi koondise kapteni Granit Xhaka ja Serbia mängijate vahel.

Xhaka juured on Kosovos, kus enamik elanikkonnast on albaania päritolu. Serbia ei tunnusta aga tänaseni Kosovo iseseisvust, pidades seda oma provintsiks. 20. sajandi lõpus vältas endises Jugoslaavias Kosovo sõda, mille järel kuulutas Kosovo end 2008. aastal iseseisvaks riigiks.

Xhaka jaoks on teema tundlik: ta isa oli kolm ja pool aastat Jugoslaavias poliitiline vang.

Tegemist pole esimese probleemse mänguga sel MM-il. FIFA alustas Serbia koondise suhtes uurimist juba novembri lõpus, kui meeskond riputas enne kaotust Brasiiliale oma riietusruumi küsitava sisuga lipu.

Kosovo jalgpalliliit (FFK) esitas FIFA-le ametliku kaebuse pärast seda, kui ilmusid fotod, millel võis näha Serbia lippu koos kaardiga, mis kujutas Kosovot riigi osana, ja loosungit „alistumist toimuma ei saa“.

Šveits saatis Serbia reedel asju pakkima, võites tulise lahingu tulemusega 3:2.