Kui eelmisel kolmapäeval protestisid Saksamaa koondislased enne Jaapaniga mängu Katari ja rahvusvahelise jalgpalliliidu (FIFA) vastu, kattes matši eel oma suu käega, siis eile vastas grupp kohalikke pealtvaatajaid samaga, näidates tribüünil Saksamaa ekskoondislase Mesut Özili pilti ja kattes suu käega.

Saksamaa mängijate protest oli suunatud sõnavabaduse ja inimõiguste kaitseks, sest FIFA keelas jalgpalli MMil meeskondade kaptenitel vikerkaarevärviliste kaptenipaelte kandmise.

Katari elanikud näevad sakslaste käitumises kahepalgelisust ning nii otsustatigi eile Özili pildiga seda neile meelde tuletada. Özil, kelle vanemad on Türgi immigrandid, poseeris 2018. aastal koos Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoganiga. Kohtumise käigus andis toona Arsenali esindanud Özil Erdoganile ka oma mängusärgi.

Erdogan on olnud Türgi president alates 2014. aastast ning tema juhtimisel on muutunud riik järjest autokraatlikumaks.

Özili ja Erdogani soe kohtumine tekitas 2018. aastal Saksamaal paraja skandaali. „See polnud hea asi. Muidugi austab Saksamaa jalgpalliliit oma sisserändaja taustaga mängijate erilisi sündmusi, kuid jalgpall ja Saksamaa jalgpalliliit seisavad väärtuste taga, mida härra Erdogan piisavalt ei austa,“ ütles Saksamaa jalgpalliliidu juht Reinhard Grindel toona.

Jalgpalliliidu ja Özili vaheline tüli läks lõpuks nii suureks, et tippjalgpallur otsustas 2018. aastal koondisekarjääri lõpetada.