Maria Lota Kaul, Sofia Cheklystova, Anet Angelika Koskel, Andrea Roots, Mattias ja Kristofer Siimar, Siim Troost ja Martin Randpere on vaid mõned nimekad mängijad, kes 23-aastase treeneristaažiga Kivirähu (45) õpetussõnade järgi Eestis tennist on mänginud.

Tänavu tulid Eesti noorte meistriks üksikmängus kaks Kivirähu õpilast: Marie Johanna Lapimaa (tüdrukud U14) ja Andreas Kuum (poisid U12). Erinevate vanuseklasside Eesti meistreid on Kivirähk tänaseks koolitanud 14.

Kivirähu tennisepisikuga nakatumine on seotud tema onu, legendaarse Eesti tennisemängija, NSV Liidu meistersportlase Villem Lapimaaga, kes on tema onu.

Kuidas sai Kivirähust treener? „18-aastaselt lõpetasin tennisemängu. Viskasin reketi nurka. Lihtsalt tüütas ära. Ei tahtnud sellest midagi kuulda ega näha. Mingit väljundit polnud. Ei olnud tänaseid Tennis Europe ega ITF-i sarju ega finantsilisi võimalusi. Õppisin kaks aastat EBS-is ärijuhtimist, kui sõber kutsus Ameerikasse õppima ja tennist mängima. Olin loomulikult nõus ning sealt tekkis uuesti armastus tennise vastu,“ rääkis Kivirähk „Matšpalli“ saates, mis salvestatud Tallinki tennisekeskuses asuvas Eesti tenniseliidu köögis-puhkenurgas.

Tennisetreener Märt Kivirähk

Saade salvestati päeval, mil Eesti Päevalehe nädalalõpulisas LP ilmus suur „Mõjukate“ edetabel, milles Anett Kontaveidi leiab 25. ja Kaia Kanepi 56. kohalt. Kivirähk on kõige õigem inimene iseloomustamaks, mida meie absoluutsete tippude edu neid imetlevatele lastele tähendab.

„Nad innustavad lapsi väga palju, olles sellega Eesti tennisele niivõrd palju andnud. Kui Saksamaal tegid ilma Steffi Graf ja Boris Becker, kerkisid tennisehallis ning iga teine inimene käis, reket õlal, ringi. Kui nad nii palju pildis on, siis see paratamatult aitab meie tennist,“ sõnas Kivirähk.

„Kui lapsed käisid WTA Tallinn Openil Kaia ja Aneti omavahelist poolfinaali vaatamas, ei läinud trennis nädal aega ükski pall väljakusse. Nad proovisid samamoodi tugevasti lüüa ja teha asju, milleks nad veel suutelised pole.“

Niisamuti nagu lapsed unistavad Kaia ja Aneti kombel suurtele areenidele pääseda, ei salga ka Kivirähk, et tema unistus oleks mõne oma õpilasega jõuda näiteks Wimbledoni pühale murule.

Mis peaks selleks juhtuma, et Kaia ja Anett ei jääks sel tasemel viimasteks Eesti mängijateks - millised asjaolud selleks kokku langema peavad? Milliseid mõtteid võtab tennisetreener väljakult koju kaasa? Kui suur on lastetreeneri töökoormus? Mis treenerit innustab ja motiveerib? Kes olid Kivirähu lapsepõlveiidolid ning kuidas ta neile omal ajal kaasa elas?

Nendest ja paljudest muudest küsimustest saates juttu tehtigi.

„Matšpalli“ podcasti meiliaadress tennis@delfi.ee ootab kuulajate küsimusi, ettepanekuid või lihtsalt tagasisidet.

Head kuulamist!

Kõik „Matšpalli“ podcasti episoodid leiad uuest Delfi Tasku keskkonnast.